21 juli 2024

New Horizons ziet eh….. vingerafdrukken op Pluto

Credits: JHUAPL/NASA/SWRI

De nieuwste kleurenfoto’s die de Amerikaanse ruimteverkenner New Horizons met z’n Ralph camera [1]In de foto’s is ook informatie verwerkt die gemaakt is met de zwart wit Long-Range Reconnaissance Imager (LORRI) van de New Horizons. van dwergplaneet Pluto heeft gemaakt laten opmerkelijk donkere vlekken te zien. Op één van de foto’s (hierboven rechts) is een rijtje donkere vlekken te zien, die keurig naast elkaar een patroon vormen, dat lijkt op… vingerafdrukken! NASA-wetenschapper Alan Stern (Southwest Research Institute, Boulder) is gevraagd wat hij denkt dat de vlekken zijn, die ieder ongeveer 480 km in diameter zijn: “It’s a real puzzle. “we don’t know what the spots are, and we can’t wait to find out. Also puzzling is the longstanding and dramatic difference in the colors and appearance of Pluto compared to its darker and grayer moon Charon.” De rechterfoto is op 27 juni j.l. gemaakt, de linkerfoto twee dagen eerder. Hieronder de foto met daarin aan gegeven welk deel van Pluto toen gefotografeerd is. Op de foto zie je ook in zwart wit Charon.

Credits: JHUAPL/NASA/SWRI

Het rijtje vlekken ligt aan de evenaar van Pluto en precies aan de kant die naar Charon is gericht, de grote maan (of mede-dwergplaneet) van Pluto. Beiden – Pluto en Charon – beïnvloeden elkaar gravitationeel erg sterk en wellicht dat de getijdewerking deze vlekken heeft doen ontstaan. Door die getijdewerking kijken Pluto en Charon altijd met hetzelfde halfrond naar elkaar, net zoals de Maan altijd met dezelfde kant naar de aarde is gericht. Op 14 juli a.s. zal de New Horizons langs Pluto en z’n manen scheren. Afgelopen dagen is duidelijk geworden dat Pluto niet meer manen heeft dan al bekend waren en dat ‘ie ook geen ringen heeft. Ook heeft men met New Horizons kunnen bevestigen dat er methaanijs op het oppervlak van Pluto voorkomt, iets wat al sinds 2006 bekend was. Bron: NASA + Bad Astronomy + Space.com.

Voetnoten

Voetnoten
1 In de foto’s is ook informatie verwerkt die gemaakt is met de zwart wit Long-Range Reconnaissance Imager (LORRI) van de New Horizons.
Share

Comments

 1. DavyDS zegt

  Benieuwd hoe ‘ie er zal uitzien op de foto’s van 14/7…

 2. Martin Schoenmaker zegt

  In onderstaand plaatje is te zien hoe de donkere vlekken ook al eerder gezien zijn.

  https://pbs.twimg.com/media/CI6cKIZWwAAXCrD.png

  Even het origenele bijschrift quoten voordat er discussie ontstaat over de positie van de vlekken:

  “To be clear, the dark smoosh/spots haven’t moved. North is dif in both pics. Both are around the equator in reality”

  Bron: https://twitter.com/astVintageSpace/status/616601897261244417

 3. En zo degradeert Pluto verder, van volwaardige planeet van ons zonnestelsel
  naar dwergplaneet, tot een veredelde bowlingbal 🙂

  Één pluspunt voor de Amerikanen, ze zijn gek op bowlen 🙂

Speak Your Mind

*