1 december 2023

Van hun gas gestripte sterrenstelsels overleven in centrum Comacluster dankzij veel donkere materie

Credit: C.Yozin

Onderzoek door Australische sterrenkundigen laat zien dat sterrenstelsels in het centrum van de Comacluster op 300 miljoen lichtjaar afstand van de aarde wel meer dan honderd keer zoveel donkere materie als gewone materie bevatten. In de rest van het heelal vormt donkere materie ongeveer 84% van alle materie, maar in de Comacluster is dat volgens het team van de International Centre for Radio Astronomy Research (ICRAR) en dat onder leiding staat van PhD student Cameron Yozin kennelijk anders. Het gaat om ‘mislukte sterrenstelsels’, die ongeveer zeven miljard jaar geleden nog druk bezig waren met stervorming vanuit hun voorraad van waterstofgas, maar die toen door de aantrekkingskracht van de enorme Comacluster naar het centrum daarvan werden getrokken. Onderweg naar dat centrum kwamen de sterrenstelsels in botsing met heet gas dat zich tussen de andere sterrenstelsels van de Comacluster bevindt en daardoor werd het eigen gas uit de op drift geraakte sterrenstelsels verdreven. De stervorming stopte daardoor, een proces dat ‘blussen’ (Engels: quenching) wordt genoemd.

De Comacluster. Het lijken allemaal sterren, maar bijna alle puntjes zijn sterrenstelsel van deze cluster, zo’n 650 in totaal. Credit: Justin Ng.

Wat je dan overhoudt is een sterrenstelsel van louter sterren en dat zou normaal gesproken uit elkaar worden getrokken door de enorme zwaartekracht in de cluster. Maar de computersimulaties van Yozin’s groep laten zien dat de mislukte sterrenstelsels, die door de gestopte stervorming niet meer blauw zijn maar rood, het overleven dankzij een enorme hoeveelheid donkere materie, die wel honderd keer groter is dan hun gewone hoeveelheid materie en die hun structuur in stand houdt. Niet bekend is waarom er zoveel donkere materie is. Het vakartikel over deze ontdekking verschijnt vandaag in de Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. Bron: ICRAR.

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: