24 september 2023

New Horizons heeft stromend ijs en mist ontdekt op Pluto [Update]

Credit: NASA

Tien dagen nadat de New Horizons sonde langs Pluto vloog heeft de NASA bekendgemaakt dat met de sonde stromend ijs en een uitgebreide mist op Pluto is gevonden. Hierboven zie je een foto van de atmosfeer van Pluto, die van achteren door de zon wordt belicht. De foto werd een dag na de flyby gemaakt, op 15 juli, toen de New Horizons 2 miljoen km voorbij de dwergplaneet was gevlogen. Uit de foto blijkt dat de mist in de atmosfeer van Pluto tot een hoogte van wel 130 km voorkomt. Men heeft twee lagen van mist kunnen onderscheiden, eentje rond 80 km hoogte en eentje rond 50 km hoogte boven het oppervlak. Pluto heeft op foto’s een roodachtige kleur, die ‘m aan Mars doet denken, en men denkt dat die kleur te maken kan hebben met complexe koolwaterstofmoleculen in die mist. Men denkt dat de mist ontstaat als methaan op Pluto wordt afgebroken onder invloed van ultraviolet licht van de zon. Daardoor ontstaan er in de hogere delen van de atmosfeer allerlei gassen met koolwaterstof, zoals ethyoleen en acetyleen, die vervolgens in de lagere, koudere delen van de atmosfeer condenseren tot een mist van ijsdeeltjes.Naast de mist heeft men in het gebied genaamd Sputnik Planum ook ijsgebieden gezien, die net als gletsjers op aarde lijken te stromen. Dat gebied blijkt veel stikstof, koolmonoxide en methaanijs te bevatten. In de video hieronder wordt over dat gebied en over de bergen van ‘Hillary Montes’ gevlogen.

Een ‘valse-kleurenfoto’ van Pluto

Credit: NASA

Daarnaast is de NASA gekomen met bovenstaande foto van Pluto, gemaakt met zowel de Long Range Reconnaissance Imager (LORRI) als de Ralph kleurencamera, beiden aan boord van de New Horizons, het ruimtevaartuig dat dinsdag 14 juli langs Pluto vloog. We hebben de foto al eens eerder gezien, alleen was dat toen de niet bewerkte versie. De foto hierboven is bewerkt, de kleuren zijn (zoals duidelijk te zien is) sterk overdreven, ze zijn ‘vals’, zoals dat in vaktermen heet. De NASA heeft dit gedaan om hiermee de verschillende landschappen op Pluto duidelijker te accentueren, landschappen in gebieden zoals Sputnik Planum en Norgay Montes. De foto is op 14 juli gemaakt, de dag van de #PlutoFlyBy, toen de afstand nog 450.000 km bedroeg. De kleinste details op de foto zijn 2,2 km groot. Bron: NASA + NASA.

[Update 25 juli 18.00 uur] Ik kwam nog een foto tegen waarop de gebieden in Sputnik Planum met stromend ijs aangegeven zijn:

Credit: NASA

Omdat we de laatste tijd geregeld nieuwe namen horen van gebieden op Pluto kan het geen kwaad ook deze afbeelding te laten zien, waarop die gebieden aangegeven zijn:

Credit: NASA

Share

Comments

 1. Is dat een “mistwolk”? rechtsboven in het tweede deel van het filmpje van de Hillary Mountains.
  Als iK het filmpje GOED 🙂 bekijk, zijn er meer”mistwolken”te zien, lijkt mij… of toch niet?

 2. Ja ik zag het ook. In het eerste deel als over Sputni Planum wordt gevlogen zie je duidelijk de Melkweg op de achtergrond. In het tweede deel is het inderdaad een losse wolk. Dat is zo’n mistwolk óf de NASA heeft getracht de Grote Magelhaense Wolk erin te animeren, de grote begeleider van de Melkweg die er ook zo ongeveer uitziet. De tekst bij de video zegt er niets over, helaas.

  • Avatar foto Obelix zegt

   In het eerste deel (North Sputnik Planum ) zie een ‘enorme’ wolk, in het tweede deel (Hillary Montes) zie je 2 ‘wolken’ .
   Al de 3 ‘wolken’ verdwijnen met een gelijkende snelheid aan de bovenkant buiten het beeld, net als de sterren(?) in het beeld.
   Zoals Arie al zegt, lijkt die eerste grootte wel verdacht veel op de Melkweg.
   De vorm van de gr. en kl. Magelhaense Wolk is mij te onbekend, om er iets over te zeggen, maar het lijkt me te toevallig dat andere hemelobjecten met de zelfde snelheid uit beeld verdwijnen. 🙂

   [ Een artist Impression, of Yochem heeft gelijk ; wat daar origineel te zien was, is te schokkend voor de ogen van de meeste Homo sapiens? 😛 😉 ]

   • Avatar foto Enceladus zegt

    Tuurlijk Obelix, ze hebben wat weggepoetst bij NASA. 😉
    https://www.youtube.com/watch?v=hnzHtm1jhL4

    groet,
    Gert (Enceladus)

    • Avatar foto Obelix zegt

     Napoleon XIV met z’n papieren hoedje; dat had beter een Alu-hoedje kunnen wezen. 😀

     • Avatar foto Enceladus zegt

      Dat zou een anachronisme van jewelste zijn, want Napoleon stierf in 1821 terwijl pas in 1886 dankzij het Hall-Héroult-proces productie van aluminium op grote schaal mogelijk werd.

      😉

      groet,
      Gert (Enceladus)

     • Avatar foto Obelix zegt

      Dat was Napoleon Bonaparte; Napoleon I, Keizer der Fransen.
      Napoleon XIV is van het lied, die samen met al die andere gekkies is opgehaald. 😉

    • Avatar foto Olaf van Kooten zegt

     Ik kan toch zweren dat ik gestopt ben met LSD 😛 – wat een psychedelische clip zeg 😀

   • Avatar foto gert1904 zegt

    Volgens de Sterrengids van 2008 stond Pluto toen tussen M8 en M22. Daar zal hij ook nu nog ongeveer staan. Sinds de passage van de baan van Saturnus vliegt New Horizons ongeveer in één rechte lijn op Pluto af. Tijdens de fly-by van Pluto moet je dan met een voorwaarts gerichte camera zéker de Melkweg in beeld krijgen.

    De Magelhaense wolken staan volgens mij niet in de buurt.

 3. Ik heb in een update nog enkele foto’s toegevoegd die meer info aan de blog toevoegen.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: