11 december 2023

48 DOG’s ontdekt – door stof omhulde sterrenstelsels

fig1

Foto’s van drie DOG’s. Links de optische opname met de HSC, dan de nabij-infrarood opname door VIKING en rechts de midden-infrarood opname door WISE. Credit: Ehime University/NAOJ/NASA/ESO

Gebruikmakend van een drietal telescopen, waaronder de Subaru telescoop op Hawaï met z’n Hyper Suprime-Cam (HSC), is een groep sterrenkundigen onder leiding van Yoshiki Toba (Ehime University) erin geslaagd om 48 zogeheten Dust Obscured Galaxies (DOG’s) te ontdekken, sterrenstelsels die omhuld en ook verborgen zijn door een dichte stofwolk. In optisch licht zijn deze sterrenstelsels slecht te zien (op de afbeelding hierboven telkens het linkerplaatje), maar in infrarood zijn ze veel helderder (midden en rechts). Het gaat om sterrenstelsels die bestonden op het moment dat de stervorming in het heelal een piek bereikte, pakweg 8 tot 10 miljard jaar geleden. Sterrenkundigen weten inmiddels dat alle sterrenstelsels een superzwaar zwart gat in hun centrum herbergen en men denkt dat ze een gezamenlijke ontwikkeling hebben meegemaakt. Om die gezamenlijke ontwikkeling nader te ontrafelen heeft Toba’s groep onderzoek gedaan naar die DOG’s, omdat die ons daar meer over kunnen vertellen. Deze bijzondere sterrenstelsels hebben een enorme infrarood-straling, die wel 10 biljoen keer zo veel is als de straling van de zon. Gemiddeld komen er zo’n 300 van die DOG’s voor in een kubus van één gigaparsec – da’s 3,26 miljard lichtjaar. Hieronder een grafiek waarin de relatie te zien is tussen de dichtheid aan DOG’s en hun intensiteit van infraroodstraling.

fig2e

Credit: Ehime University/NAOJ/NASA/ESO

Ook in deze DOG’s huist een gigantisch groot zwart gat en dat heeft invloed op het haar omringende sterrenstelsel. Door verdere studie aan deze en andere DOG’s, zowel met de HSC als met de infraroodtelescopen VIKING en WISE, wil men die co-evolutie van zwarte gaten en sterrenstelsels in kaart brengen. Voor de liefhebbers is hier het vakartikel van Toba et al,  een artikel dat pas op 25 oktober a.s. officieel zal worden gepubliceerd in de Publications of the Astronomical Society of Japan (PASJ), dus wees er maar zuinig op. Bron: Subaru.

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d