21 juli 2024

NASA komt met nieuwe serie foto’s van Pluto en Charon gemaakt door New Horizons

Credit: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute.

Het lange wachten is eindelijk beloond! Zoals Astroblogger Olaf van Kooten al schreef is de New Horizons sonde druk bezig alle foto’s van de scheervlucht langs Pluto op 14 juli j.l. naar de aarde te seinen en de NASA heeft vandaag een serie nieuwe foto’s laten zien, waarop we zeer bijzondere dingen zien, niet alleen van Pluto, maar ook van diens grootste maan, Charon. Neem als voorbeeld de foto hierboven, gemaakt tijdens de #PlutoFlyBy, toen de afstand van de New Horizons 80.000 km bedroeg. We zien een stuk van Pluto, 1800 km in doorsnede, dat voor een groot deel bedekt is met ijs, het gebied dat eerder al de naam Sputnik Planum kreeg. Daaronder een donker gekleurd terrein vol kraters en langgerekte, diepe rillen, dat de duistere naam Cthulhu regio kreeg. Dubbelklik op de foto om ‘m te vercthulhiriseren. Of wat dacht je van dit bijzondere gebied:

Credit: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute.

Het is een bonte mengeling van donkere en lichte gebieden, van kraters en vlaktes, van evenwijdige lijnen die op duinen lijken. Duinen op Pluto! Dat betekent dat de ijle atmosfeer op Pluto veel actiever moet zijn dan men dacht en dat er ook zoiets kan zijn als… wind. Hieronder een andere prachtige opname, waarop we de ijsvlakte zien verbrokkelen als ijsschotsen. Het is een gebied dat men letterlijk de Chaos regio heeft genoemd, gelegen aan de rand van Sputnik Planum.

Credit: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute.

Een andere door New Horizons gemaakte foto laat de terminator op Pluto in detail zien, de grens tussen het door de zon beschenen lichtere gedeelte en het donkere gedeelte. Er zijn twee versies van de foto, een ‘gewone’ en een ‘overbelichte’ versie. Op die laatste (hieronder rechts) is te zien hoe de damp hoog in de atmosfeer van Pluto in sommige gebieden voor een schemering zorgt.

Credit: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute.

Dat de atmosfeer van Pluto dikker is dan gedacht en ook uit meerdere lagen bestaat zien we heel goed op de onderstaande foto rechts, gemaakt ná de flyby, op 770.000 km afstand, toen de New Horizons terug keek naar Pluto en tegen de nachtzijde aankeek. De zon verlicht heel mooi de verschillende lagen van de atmosfeer.

Credit: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute.

En dan tenslotte een foto van Charon, Pluto’s maan, of beter gezegd mede-dwergplaneet, omdat ze van vergelijkbare grootte zijn. We kenden al een mooie opname van Charon, maar deze is nog veel mooier! In het noorden zien we een donkere vlek, die op kleurenfoto’s rood blijkt te zijn gekleurd. De kleinste details op deze foto zijn 4,6 km in doorsnede.

Credit: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute.

Bron: Universe Today + NASA.

Share

Comments

 1. New Horizons heeft tijdens de vlucht langs Pluto heel veel data verzameld. Maar het oversturen duurt heel lang. Ik hoorde dat het oversturen van alle verzamelde data gaat duren tot eind 2016. Dus ert staat ons nog heel wat te wachten.

  • Ja dat klopt, De foto’s die we nu te zien krijgen zijn bijna allemaal op 80.000 km afstand gemaakt. Tijdens de dichtste nadering op 14 juli bedroeg de afstand slechts 12.500 km, waarvan we de foto’s nog niet gezien hebben. Dus dat betekent dat we nog wat tegoed hebben. 😀

  • Ik las eerder ergens dat het de bedoeling is dat NASA wekelijks (!) nieuwe foto’s zal vrijgeven. En dat dus inderdaad tot ver in 2016. M.a.w.: we gaan een zeer boeiend jaar tegemoet, waarin we steeds weer nieuwe informatie krijgen.

   groet,
   Gert (Enceladus)

   • Olaf van Kooten zegt

    Hoi (bijna)buurman, leuk dat je hier reageert 😀 – maar de downloadsnelheid van New Horizons naar het Deep Space Network is zo’n 1 tot 5 kb/s, dus het downloaden van al die gigabytes aan data duurt idd tot eind 2016.

    edit: pardon, was als reactie op Maarten bedoeld 🙂

 2. Het is helemaal terecht dat Pluto deze missie heeft gekregen. Deze prachtige (dwerg) planeet en zijn compagnons snoeren alle criticasters de mond. Ooit als dood, althans levenloos, en saai geacht laat Pluto zien gewoon vol in “leven” te zijn. Wat heerlijk dat we dit mogen aanschouwen als eerste mensen……laat maar komen al die opnames 🙂

 3. Mooie foto’s,

  Wat mij opvalt is dat Charon maar weinig inslagkraters heeft.
  En ik was benieuwd naar de kleur rood van de maan Charon, is dat de kleur rood van Mars, of de kleur rood van de schort van een chirurg die net een operatie van een patiënt achter de rug heeft…?

Speak Your Mind

*