25 mei 2019

NASA komt met nieuwe serie foto’s van Pluto en Charon gemaakt door New Horizons

Spherical-Mosaic-9-10-15

Het lange wachten is eindelijk beloond! Zoals Astroblogger Olaf van Kooten al schreef is de New Horizons sonde druk bezig alle foto’s van de scheervlucht langs Pluto op 14 juli j.l. naar de aarde te seinen en de NASA heeft vandaag een serie nieuwe foto’s laten zien, waarop we zeer bijzondere dingen zien, niet alleen van Pluto, maar ook van diens grootste maan, Charon. Neem als voorbeeld de foto hierboven, gemaakt tijdens de #PlutoFlyBy, toen de afstand van de New Horizons 80.000 km bedroeg. We zien een stuk van Pluto, 1800 km in doorsnede, dat voor een groot deel bedekt is met ijs, het gebied dat eerder al de naam Sputnik Planum kreeg. Daaronder een donker gekleurd terrein vol kraters en langgerekte, diepe rillen, dat de duistere naam

Reacties

 1. New Horizons heeft tijdens de vlucht langs Pluto heel veel data verzameld. Maar het oversturen duurt heel lang. Ik hoorde dat het oversturen van alle verzamelde data gaat duren tot eind 2016. Dus ert staat ons nog heel wat te wachten.

  • Ja dat klopt, De foto’s die we nu te zien krijgen zijn bijna allemaal op 80.000 km afstand gemaakt. Tijdens de dichtste nadering op 14 juli bedroeg de afstand slechts 12.500 km, waarvan we de foto’s nog niet gezien hebben. Dus dat betekent dat we nog wat tegoed hebben. 😀

  • Ik las eerder ergens dat het de bedoeling is dat NASA wekelijks (!) nieuwe foto’s zal vrijgeven. En dat dus inderdaad tot ver in 2016. M.a.w.: we gaan een zeer boeiend jaar tegemoet, waarin we steeds weer nieuwe informatie krijgen.

   groet,
   Gert (Enceladus)

   • Olaf van Kooten Olaf van Kooten zegt

    Hoi (bijna)buurman, leuk dat je hier reageert 😀 – maar de downloadsnelheid van New Horizons naar het Deep Space Network is zo’n 1 tot 5 kb/s, dus het downloaden van al die gigabytes aan data duurt idd tot eind 2016.

    edit: pardon, was als reactie op Maarten bedoeld 🙂

 2. Het is helemaal terecht dat Pluto deze missie heeft gekregen. Deze prachtige (dwerg) planeet en zijn compagnons snoeren alle criticasters de mond. Ooit als dood, althans levenloos, en saai geacht laat Pluto zien gewoon vol in “leven” te zijn. Wat heerlijk dat we dit mogen aanschouwen als eerste mensen……laat maar komen al die opnames 🙂

 3. Mooie foto’s,

  Wat mij opvalt is dat Charon maar weinig inslagkraters heeft.
  En ik was benieuwd naar de kleur rood van de maan Charon, is dat de kleur rood van Mars, of de kleur rood van de schort van een chirurg die net een operatie van een patiënt achter de rug heeft…?

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: