21 oktober 2021

De speurtocht naar verweesde sterren tussen het vuurwerk van stervorming

HH24 molecular cloud protostars jets

Een nieuwe opname van het Gemini-observatorium onthult het opmerkelijke “vuurwerk” dat gepaard gaat met de geboorte van nieuwe sterren. Op de foto is zeer gedetailleerd een complex van straalstromen zichtbaar, die met supersonische snelheid wegschieten van een sterrenkraamkamer. Onderzoekers hebben ook een aantal verweesde sterren gevonden, die door al deze activiteit zijn weggeslingerd van hun nestgenoten.

Het gebied staat bekend als het Herbig Halo 23 Complex (HH23) en bevat niet minder dan zes straalstromen, die allemaal afkomstig zijn vanuit een kleine cluster van jonge sterren die zijn ingebed in een donkere moleculaire wolk. Het geheel vormt onderdeel van de zogenaamde Orion B Cloud en bevindt zich op een afstand van 1300 lichtjaar, in de richting van het sterrenbeeld Orion.

De straalstromen in kwestie worden gecre

Comments

  1. Hans Schreuder zegt

    Wat betekent in dit astronomische verband het woord “supersonisch” eigenlijk?

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.