16 april 2024

Voor het eerst is een planeet in wording gefotografeerd – LkCA15b

Credit: MagAO LBT

Sterrenkundigen zijn er voor het eerst in geslaagd om direct een planeet in wording te fotograferen, een proto-planeet die zich bevindt in een gat in de stofschijf rondom de ster LkCa15. 450 lichtjaar verwijderd van de aarde.  De sterrenkundigen zijn van de Universiteit van Arizona en met diverse telescopen – de grootste binoculair ter wereld de Large Binoculair Telescope (LBT) en de Magellan Telescoop en diens adaptieve optische systeem, MagAO – keken ze naar deze jonge ster. Hiermee konden ze in infrarood licht zien dat zich in een gat in de protoplanetaire schijf rondom LkCA15, het restant van de gas- en stofwolk waaruit de ster zelf is ontstaan, een planeet bevindt die nog in wording is. Eén van de kenmerken van zo’n planetair piepkuiken is dat ‘ie veel waterstof alpha (H-alpha) uitstraalt en met de MagAO was men in staat de H-alpha spectraallijn van de proto-planeet bij LkCA15 te detecteren. Hieronder een video die gaat over LkCA15 b, zoals de planeet heet – eh… zoals z’n doopnaam luidt.

Morgen verschijnt er in het wetenschappelijke blad Nature een artikel over het fotograferen van deze planeet. Bron: UA.

Share

Comments

  1. Buitengewoon ongelooflijk wat zich ondertussen binnenin afspeelt. Hoe lang duurt zo’n astronomische zwangerschap tot de planeet af is?

    • Dat is astronomisch gesproken een kort proces, maar voor ons nog heel lang. Ik schat in dat het nog wel honderdduizenden tot enkele miljoenen jaren kan duren voordat ‘ie af is. Vraag hierbij natuurlijk is wanneer zo’n planeet af is, als ‘ie tot een bepaalde grens is afgekoeld?

Speak Your Mind

*