16 juni 2024

Sebastiaan Haffert wint De Zeeuw-Van Dishoeck Afstudeerprijs voor Sterrenkunde voor uitvinden sensor voor telescopen

Het Adaptief Optisch Lasersysteem in gebruik op de William Herschel Telescoop op La Palma.

Het Adaptief Optisch Lasersysteem in gebruik op de William Herschel Telescoop op La Palma.

Op 30 november ontvangt Sebastiaan Haffert (Universiteit Leiden) de Afstudeerprijs voor Sterrenkunde bij de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen in Haarlem. Deze prijs, gefinancierd vanuit het De Zeeuw-Van Dishoeck Fonds, heeft als doel om jong talent in de astronomie te stimuleren. Sebastiaan Haffert ontvangt deze prijs van 3000 euro voor de ontwikkeling van een nieuwe sensor waarmee het mogelijk wordt om sterren en vooral ook planeten buiten ons eigen zonnestelsel beter te kunnen bekijken. Wereldwijd is hij de eerste die nieuwe technieken heeft toegepast in een golffrontsensor voor telescopen.

Het bekijken van exoplaneten (planeten die draaien om een andere ster dan de zon) wordt belemmerd door de flikkering in de atmosfeer. Dit vervaagt het beeld van exoplaneten en vermindert de resolutie van telescopen. Om dit probleem op te lossen worden sinds de jaren negentig van de twintigste eeuw in telescopen sensoren en vervormbare spiegels gebruikt. De sensor meet de verstoringen in het beeld en de spiegel heft de verstoring op basis van die meting op.

Inmiddels zijn er bij de Universiteit Leiden allerlei technieken ontwikkeld om de polarisatie (trillingsrichting) van licht beter te meten en te manipuleren. Sebastiaan kwam tijdens het waarnemen van sterren op het lumineuze idee om deze nieuwe manipulatietechnieken toe te passen in een nieuw soort sensor voor telescopen. Na een literatuurstudie onderzocht hij in een computersimulatie of hij met nieuwe technieken de sterke eigenschappen van twee soorten bestaande sensoren kon combineren in

Share

Speak Your Mind

*