3 maart 2024

Testlancering en -landing van Blue Origin’s New Shepard raket geslaagd

newshepard

Naast Elon Musk van SpaceX is er nog een multimiljonair actief op het ruimtevaartfront en dat is Amazon-baas Jeff Bezos, die in 2000 het ruimtevaartbedrijf Blue Origin oprichtte. Dat bedrijf heeft een eigen raket en capsule ontwikkeld en gebouwd, het

Share

Comments

 1. wow………………………

 2. Avatar foto Enceladus zegt

  Hergé’s professor Zonnebloem kan trots zijn! 🙂

  groet,
  Gert (Kuifje-fan)

 3. Ik had nog nooit van de Karman-limiet gehoord. Hier een mooie link over de opbouw van de dampkring (Troposfeer, Stratosfeer, Mesosfeer en Ionosfeer)
  http://m.knmi.nl/kennis-en-datacentrum/uitleg/dampkring

  Citaat uit de link:

  Grenslaag

  De grenslaag wordt gevormd door de onderste paar honderd meter van de atmosfeer. De grenslaag is van groot belang voor weer en klimaat. Wind, temperatuur en vocht in de onderste lagen van de atmosfeer zijn van grote invloed op het weer aan de grond, Ze zijn ook van belang voor de verspreiding van luchtverontreiniging.

  Mist reikt vaak niet verder dan de grenslaag. Het KNMI beschikt in Cabauw, bij Lopik, over een meetmast van 220 meter die gedetailleerde metingen doet op verschillende hoogtes in de grenslaag.

  Da’s een hoge mast! (die raket lijkt op o.b. Procomfort Night met protection wings)

 4. Avatar foto Martin Schoenmaker zegt

  De Kármán line, de hoogte waar aerodynamische lift niet langer een rol speelt bij een vliegtuig. Een voertuig dat die hoogte aan wil houden zal sneller moeten gaan dan 6.9 kilometer per seconde en daarmee in feite in een baan rond de aarde komen.

  Het voertuig van Jeff Bezos komt wel op die hoogte, maar niet met die omloopsnelheid. Het is dan ook eerder (heel oneerbiedig gezegd) een zeer prijzige kermisattractie dan een ruimtevoertuig te noemen.

 5. Wat een vooruitgang!!! En zo mooi precies op de plek dat ze hem wilde hebben.
  Ik ben onder de indruk!

Speak Your Mind

*