14 juni 2024

“Kreupele” ruimtetelescoop heeft meer dan 200 planeten ontdekt

De Kepler ruimtetelescoop. Credit: NASA

Als je dacht dat de gloriedagen van de Kepler-ruimtetelescoop voorbij zijn, dan heb je het mooi fout! Op de 227ste vergadering van de American Astronomical Society hebben wetenschappers namelijk de ontdekking van 234 nieuwe (kandidaat-)exoplaneten bekend gemaakt, die allemaal gevonden zijn door de kreupele ruimtetelescoop. De meeste hiervan staan op een afstand van minder dan enkele tientallen lichtjaren. Inclusief deze nieuwe K2-planeten, heeft Kepler in totaal meer dan 4600 kandidaat-exoplaneten ontdekt, waarvan er 1918 zijn bevestigd.

Credit: Wikipedia / Common use.

Kepler heeft in de periode tussen 2009 en 2013 gekeken naar exoplaneten, door te zoeken naar de kenmerkende dipjes in sterlicht als een planeet voor het oppervlak van zijn moederster langs trekt. In 2013 ging het helaas mis: twee belangrijke stabiliserende reactiewielen gingen stuk, waarna Kepler niet langer in staat was om zich goed op de sterren te richten. Aangezien de optische instrumenten nog prima waren, hebben ze bij NASA een handig trucje bedacht. Door gebruik te maken van de stralingsdruk van de zon, kon Kepler toch voldoende gestabiliseerd worden om opnieuw planeten te ontdekken (hoewel op een lager pitje).

In het kader van deze K2-missie zijn in 2014 234 nieuwe kandidaat-planeten ontdekt, waarvan er 100 zijn bevestigd. De planeten die via de K2-missie zijn ontdekt, bevinden zich vaak veel dichterbij de aarde dan de planeten die via de oorspronkelijke missie zijn ontdekt. Dat maakt ze interessante doelwitten voor spectrografische vervolgwaarnemingen én optische detail-opnames (als de James Webb Space Telescope eindelijk operationeel is).Bron: Gizmodo.

Share

Speak Your Mind

*