13 juni 2024

The Expanse is een aanrader voor liefhebbers van science fiction

 

Credit: Alcon Entertainment / Wikipedia.

De jaren ’90 waren misschien wel de gouden tijden voor de space opera – grootse science fiction met tot de verbeelding sprekende verhalen en spectaculaire spacebattles als belangrijkste troeven. The Next Generation, Voyager, Deep Space Nine, Babylon 5, Stargate – allemaal klassiekers in hun genre, series waar ik persoonlijk mee ben opgegroeid.In het daaropvolgende decennium kwam echter de klad erin: goeie series als Star Trek Enterprise en Firefly werden gecancelled en alleen het televisiestation SyFy probeerde de space opera in leven te houden met Stargate Atlantis en Battlestar Galactica. Maar rond 2005 was het op: de space opera stierf een langzame dood op TV. Sindsdien worden dergelijke series niet meer gemaakt.Tot nu! Jazeker, mijn waarde science fiction-liefhebbers, er gloort hoop aan de horizon! (Wederom) SyFy is namelijk, zonder veel poeha, met een nieuwe serie gekomen! Dat is op zich niet bijzonder: vorig jaar hadden de space opera-achtige series Killjoys en Dark Matter hun premiére op SyFy, maar beide waren niet heel erg succesvol. Niet verwonderlijk, aangezien ze het beide met een splinterdun en niet beklijvend verhaal moesten doen.Maar nu is daar: The Expanse. Dit is space opera zoals het bedoeld is: groots, wijds, mysterieus en tot de verbeelding sprekend. Het geeft een realistische kijk op de toekomst van de mensheid – de meest realistische die ik ooit ben tegengekomen. Over tweehonderd jaar heeft de mensheid het zonnestelsel gekoloniseerd op de meest menselijke manier mogelijk: met bloed, zweet en tranen. Het is een rauwe wereld, nog altijd door geld geregeerd, met enorme sociale tegenstellingen. Oorlogen en hongersnoden zijn niet uitgebannen en de minder bedeelden worden nog regelmatig onderdrukt door de machthebbers uit de politiek en de zakenwereld.https://www.youtube.com/watch?v=kQuTAPWJxNoDe serie ziet er fantastisch uit, met de beste special effects die ik ooit ben tegengekomen in een scifi-serie op TV. Maar het belangrijkste is het verhaal. Serieus, het verhaal maakt het zo ontzettend vet. Het is de schermvariant van een page turner: na iedere “bladzijde” kun je niet wachten op de volgende. En na een aflevering (“hoofdstuk”) stoppen met kijken is geen optie: je wilt meer. Want het verhaal draait om een mysterie dat zich heel langzaam ontvouwt. Ge-wel-dig. Overigens is The Expanse gebaseerd op de met prijzen overladen boekenserie Leviathan Wakes.Even een beknopte synopsis:

Het is het jaar 2216. De aarde en Mars zitten al jarenlang in een onderlinge koude oorlog. Maar de rijkdom van beide werelden wordt verdiend over de rug van de Belters: mijnwerkers op Ceres en omgeving, die voortdurend de fundering bouwen waar zowel de aarde als Mars op rusten, zonder dat ze het respect krijgen dat ze verdienen (of überhaupt iets te vertellen hebben).

https://youtu.be/vigQp8_xhQQ

Na een reeks incidenten grijpen de aarde en Mars elkaar naar de strot en wordt de asteroïdengordel opgeschrikt door terroristische aanslagen van de seperatistische OPA. Op dat moment komt een groepje, bestaande uit de meest onwaarschijnlijke personen, achter een geweldig complot – een complot dat het universum overspant en de ondergang van de mensheid kan betekenen.

Nogmaals: de serie heet The Expanse en is (gebaseerd op de eerste zes afleveringen) één van de beste scifi-series die ik ooit heb gezien. Game of Thrones in Space…of zoiets. Gaat dat zien, gaat dat zien!

Share

Comments

 1. Enceladus zegt

  Interessant Olaf! Het scoort bij IMDb maar liefst 8,3. Dat is behoorlijk hoog.
  Geen idee of SyFy wordt aangeboden door Ziggo. Dat moet ik maar eens gaan uitzoeken.

  groet,
  Gert (Enceladus)

 2. Johan B. zegt

  En in HD ook nog!

 3. Ik heb Ziggo, maar zie geen syfy op mijn zenderlijst staan. Welk nr zou dat moeten zijn?

 4. Let op: De mensen uit het oude UPC gebied, hebben geen SyFy meer in hun televisiepakket. De mensen uit het oude Ziggo gebied kunnen nog wel naar Syfy kijken.

  • Dat dacht ik al. Had vroeger op Syfy met plezier naar sommige series gekeken, maar wad wel even geleden. The Expanse Lijkt me leuke serie. Jammer. Netflix of ergens anders nog te zien?

  • Olaf van Kooten zegt

   The Expanse is momenteel helaas niet op legale wijze te bekijken vanuit Nederland. Dus het zal via ehm…alternatieve manieren moeten 🙁

 5. The expanse is echt wel goed, inderdaad langzaam, maar interessant en zeer goed gemaakt. Zeker de moeite.

 6. Tot nu toe heeft Luiting-Sijthoff slechts de tijd (en middelen) gevonden op de eerste twee boeken te vertalen en uit te brengen.

  Misschien dat bij een succes van de TV-serie, men ook de andere delen in het Nederlands gaat uitbrengen.
  Er zijn ondertussen 6 Engelse titels verschenen.

  Groet, Paul 🙂

Speak Your Mind

*