9 december 2023

Jonge sterrenstelsels zijn dol op gezelschap

Voorbeelden van proto-sterrenstelsels met een dubbele structuur, afkomstig uit de Subaru-gegevens.

Voorbeelden van proto-sterrenstelsels met een dubbele structuur, afkomstig uit de Subaru-gegevens.

Astronomen hebben gebruik gemaakt van de Subaru-telescoop om 80 jonge sterrenstelsels te ontdekken. Het licht dat we nu van die stelsels opvangen, is vertrokken toen het heelal slechts 1,2 miljard jaar oud was. Van die 80 stelsels kan van 54 hun vorm een beetje vastgesteld worden. Het blijkt dat 8 ervan een dubbele structuur hebben – dat betekent dat ze druk bezig zijn om samen te smelten met een soortgenoot. De overige 46 stelsels hebben een langgerekte structuur en werden aanvankelijk als (enkelvoudige) elliptische sterrenstelsels beschouwd. Uit modelberekeningen blijkt echter dat veel van die stelsels wel degelijk uit meerdere (kleinere) stelsels moeten bestaan en dus

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d