9 december 2023

De totale zonsverduistering van afgelopen woensdag gezien door DSCOVR

Credit: NASA/DSCOVR EPIC team

Afgelopen woensdag was er een totale zonsverduistering. Nee niet gelijk in paniek raken dat je ‘m gemist hebt, het speelde zich allemaal af in het Verre Oosten, waar de totaliteitszone over Indonesië en een groot deel van de Stille Oceaan liep. Bij ons was er (helaas) niets van te merken, wij hadden slechts een Nieuwe Maan om 02.55 uur Nederlandse tijd. Daar in Indonesië werd de eclips door miljoenen waargenomen, maar hij is ook geobserveerd vanuit de ruimte en wel door de Deep Space Climate Observatory (DSCOVR) satelliet van de NASA, die een jaar geleden werd gelanceerd en die gebouwd is om te kijken naar het effect van de zonnewind op de aarde. DSCOVR keek 9 maart naar de aarde en zag daarop de zonsverduistering. Een zonsverduistering bekijken door naar de aarde te kijken? Jazeker, ook op aarde is vanuit de ruimte zo’n zonsverduistering te zien en wel door de donkere schaduw van de maan, die dan over de aarde trekt. DSCOVR bevindt zich in het Lagrangepunt L1, tussen aarde en zon is, op zo’n anderhalf miljoen km van ons vandaan (zie afbeelding).

Credit: NOAA

Vanuit die plek nam DSCOVR gedurende de periode van de zonsverduistering dertien opnames en daar is het filmpje hieronder van gemaakt, waarop je de schaduw van de maan over de aarde ziet trekken.

Credit: NASA/DSCOVR EPIC team

Bron: Bad Astronomy.

Share

Comments

  1. Hier een filmpje gemaakt vanuit een vliegtuig:http://www.zie.nl/video/wetenschap/Prachtige-zonsverduistering-gezien-vanuit-vliegtuig/kifzesafec25

    En hoewel ik bijna een jaar geleden met beide voeten op de grond stond, herken ik de emoties wel. Een eclips meemaken is zeer indrukwekkend en als je er gevoelig voor bent, dan raakt het je echt.

    Ik wens iedereen die volgend jaar naar de USA gaat voor de eclips daar alvast veel succes. Zelf zal ik die niet live mee gaan maken.

    Sybold Deen

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d