27 juni 2019

Zijn de ringen (en de meeste manen) van Saturnus van recente herkomst?

The new paper finds that Saturn's moon Rhea and all other moons and rings closer to Saturn may be only 100 million years old. Outer satellites (not pictured here), including Saturn's largest moon Titan, are probably as old as the planet itself.

The new paper finds that Saturn’s moon Rhea and all other moons and rings closer to Saturn may be only 100 million years old. Outer satellites (not pictured here), including Saturn’s largest moon Titan, are probably as old as the planet itself.

Nieuw onderzoek heeft gesuggereerd dat de ringen van Saturnus veel jonger zijn dan gedacht – slechts 100 miljoen jaar oud. Dat zou ook gelden voor enkele grote ijsmanen van de planeet, zoals Rhea, Dione, Tethys, Enceladus en Mimas. Hoewel de ringen van Saturnus al sinds de 17de eeuw bekend zijn, is hun herkomst altijd een raadsel geweest. Volgens de meeste astronomen zijn de ringen tegelijk met de planeet ontstaan – in dat geval zijn de ringen dus zo’n 4 miljard jaar oud. Nu hebben berekeningen en modellen uitgewezen dat getijdenkrachten ervoor zorgen dat de manen van Saturnus relatief snel van de planeet vandaan bewegen. Aanvullend onderzoek heeft echter uitgewezen dat veel ijsmanen niet ver van hun huidige locatie kunnen zijn ontstaan. Dat betekent dat die manen, en dus ook de ringen, vrij jong moeten zijn – maximaal 100 miljoen jaar. In dat geval zijn van alle grote manen van Saturnus alleen Titan en Iapetus miljarden jaren oud. Goed, maar waar komen de ringen en manen dan vandaan? Wellicht dat 100 miljoen jaar geleden een grote ijsmaan, vergelijkbaar met Titan, uiteen is gevallen door een botsing met een andere maan of door interacties met Saturnus zelfs (getijdenkrachten). Uit de restanten van die maan zijn dan de ringen en de huidige manen ontstaan.

Het vakartikel betreffende dit onderzoek kan hier ingezien worden.

Bron: SETI Institute

Reacties

  1. Enceladus Enceladus zegt

    Maar als behalve Titan en Iapetus alle andere manen eigenlijk nog piepjong zijn, dan moet dat toch af te leiden zijn aan de kraters op hun oppervlak?

    Een een maan zoals Enceladus, met een complete ondergrondse oceaan, ontstaan is slechts 100 miljoen jaar?

    groet,
    Gert (Enceladus)

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: