16 juli 2024

NASA: Kepler is uit z’n noodtoestand en hij is stabiel

keplerbeauty

Kepler is uit z’n noodtoestand en is stabiel – nee, we hebben het niet over een zwaargewonde pati

Share

Comments

 1. Enceladus zegt

  Maar wat was de oorzaak? Zoiets ontstaat toch niet zomaar spontaan?

  groet,
  Gert (Enceladus)

 2. Volgens mij is het in de ruimte nog wel eens mogelijk dat kosmische straling een bit in het geheugen van een computer omver duwt.. Een 1 wordt dan een 0 of andersom. Op aarde kan dat ook gebeuren alleen is het veel zeldzamer.
  Dus zijn software zou wellicht gecrashed kunnen zijn? Weet dat iets vergelijkbaars ook met 1 van de voyagers of Pioneers een aantal jaren geleden aan de hand was… Super knap dat ze die toen op afstand helemaal opnieuw hebben kunnen programmeren.
  Ik denk dat er toen wel even wat mensen stoffige oude documentatie hebben moeten doorworstelen.

  Ik neem aan dat kepler, die toch wel wat moderner en met snellere computers hier misschien wel iets gevoeliger voor is, maar als het goed is ook iets meer veiligheidsmechanismen kent om daarvan te herstellen..

  Maar ik spreek als computertechnicus… Niet als ruimtevaartdeskundige..

  • Kan altijd, maar de hardware is wel gebouwd voor deze omgeving met veel straling. Een enkel omgeflipt bitje zou niet voor problemen mogen zorgen door gebruikte veiligheidsmechanismes, geen idee welke er gebruikt worden maar denk aan dingen als pariteit, ecc of soortgelijke mechanismes die men in hardware kan gebruiken om de bitjes te controleren.
   https://en.wikipedia.org/wiki/RAD750

 3. Kan veel zijn he, maar goed dat hij weer stabiel is natuurlijk. Lastig om iets te bepalen als je daar zelf niet persoonlijk bij kan zijn….

Speak Your Mind

*