De landing van Philae op komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko op 12 november 2014 was een gebeurtenis van de eerste orde, maar er zit een gebeurtenis aan te komen die net zo spannend wordt en die ook te maken heeft met een ‘landing’ op deze komeet. Op vrijdag 30 september – schrijf ‘m vast in je agenda – zal de Rosetta sonde namelijk gecontroleerd te pletter slaan op 67P, de komeet waar ‘ie
Is alle data dan al aangekomen op aarde?
En hoe gaat Rosetta nog data versturen nadat ze te pletter is geslagen?
Rosetta zal data versturen tot het moment van inslag. Daarna is dat natuurlijk niet meer mogelijk.
De data komt 40 minuten na inslag aan op Aarde. En dat was het dan.
groet,
Gert (Enceladus)
in het bericht staat: ‘neer stort’. Dat zou zo zijn binnen een Aardse context. Maar hier is sprake van microgravitatie, en daarom is dit woord veel meer dan duizendvoudig te groot.
Dus op een komeet kan een sonde niet neerstorten, da’s wat je zegt?
Nou, ik denk ook dat neerstorten een slecht gekozen benaming is….het is meer een geforceerde botsing…
Escape velocity est. 1 m/s
The acceleration due to gravity on the surface of Churyumov–Gerasimenko has been estimated for simulation purposes at 10−3 m/s2, or about one ten-thousandth of that on Earth.
Afmetingen 4,1×3,3×1,8 km
ESA noemt het ook ” We will then perform a final manoeuvre to put Rosetta on a controlled, slow collision course with Comet 67P/C-G.”
Aan de andere kant is het wel een beetje miere**** om het aan te kaarten 🙂
zou het niet mooi zijn als tie krek naast Philea , vol in beeld, zou neer klappen,
dan weten we tenminste waar ie staat.
en wie weet wordt ie , Philea dus, door de klap wel wakkergeschud
Is er gevaar dat stukjes van Rosetta bij de crash afbreken en de ruimte in gekatapulteerd worden? De zwaartekracht van deze komeet is erg klein, dus er is niet veel snelheid nodig om weg te schieten.
Er breken continu stukken af van kometen zoals 67P, da’s een eigenschap die ze allemaal hebben dankzij hun poreuze samenstelling. Die stukjes vormen voor ons geen gevaar.