19 april 2024

Oude sterren in kern Melkweg ‘lopen’ uit de maat

Het vlak van onze Melkweg in infrarood licht, zoals waargenomen door de WISE-satelliet. De grafiek laat zien dat de snelheden waarmee de RR Lyrae-sterren om het centrum draaien een grote spreiding vertonen. Credit: NOAO/AURA/NSF/AIP/A. Kunder.

Een internationaal team van astronomen heeft ontdekt dat zich in de binnenste 2000 lichtjaar van ons Melkwegstelsel een populatie van zeer oude sterren schuilhoudt. De omloopbanen van deze sterren, die meer dan 10 miljard jaar oud zijn, vertonen een grote mate van willekeur. De astronomen hebben met de Anglo-Australian Telescope op Siding Spring (Australië) een klasse van oude sterren onder de loep genomen die bekendstaan als RR Lyrae-sterren. Deze pulserende sterren vertonen helderheidsvariaties met een periode van ruwweg een dag, en behoren tot de zogeheten ‘standaardkaarsen’. Er bestaat een duidelijk verband tussen de absolute helderheid van deze sterren en hun pulsatieperiode, wat het mogelijk maakt om hun afstanden te bepalen.RR Lyrae-sterren worden alleen aangetroffen in oude sterpopulaties, zoals die in bolvormige sterrenhopen en in de kern van ons Melkwegstelsel. Uit het nieuwe onderzoek blijkt dat de RR Lyrae-sterren op die laatste locatie zich merkwaardig gedragen. Waar de wat jongere sterren allemaal in ruwweg dezelfde richting om het galactisch centrum draaien, vertonen de banen van RR Lyra een veel grotere mate van willekeur. Dat laatste wijst erop dat deze sterren – die waarschijnlijk tot de oudste van onze Melkweg behoren – op grotere afstand van het centrum zijn ontstaan. Om daar meer te weten over te komen, willen de astronomen het exacte ‘metaalgehalte’ – de hoeveelheid elementen zwaarder dan helium – van de RR Lyrae-sterren gaan meten. Hoe lager dat gehalte, des te ouder ze zijn. Bron: Astronomie.nl.

Share

Comments

  1. bedoel je dat ze als “spookrijders” tegen het verkeer in draaien of draaien ze haaks op het sterren-vlak hun rondjes en dat ook nog eens eventueel tegendraads.
    en wat is ruwweg in de zelfde richting ingeval jonge sterren . ? enigszins uit het rotatievlak getild, of tegendraads of
    ………..ja zeg t maar.

Speak Your Mind

*