2 maart 2024

ExoMars 2018 wordt ExoMars 2020

ESA Exomars robot. Credit: ESA

De lancering van het tweede deel van de Europees-Russische ExoMars-missie is definitief uitgesteld van voorjaar 2018 naar zomer 2020. het ExoMars-project bestaat uit twee afzonderlijke ruimtevluchten: de Trace Gas Orbiter-satelliet en de demonstratie-lander Schiaparelli (samen ExoMars 2016) zijn met succes gelanceerd op 14 maart 2016; ze komen in oktober bij Mars aan. Het tweede deel van het project, oorspronkelijk ExoMars 2018 genoemd, bestaat uit een Russisch satellietplatform en een Europese Marswagen. In verband met diverse vertragingen is nu besloten om die lancering (ook met een Proton-raket vanaf de Russische lanceerbasis Baikonoer in Kazachstan) uit te stellen tot het volgende lanceervenster voor Marsvluchten, in juli 2020.

Bron: Astronomie.nl

Share

Comments

 1. Avatar foto Enceladus zegt

  Jammer, maar uiteindelijk geldt natuurlijk ook hier: ‘better save than sorry’.

  groet,
  Gert (Enceladus)

  • waarschijnlijk willen ze liever vanaf de nieuwe basis lanceren opdat er niet wéér per ongeluk zand in de motor gestrooid wordt.

   • Avatar foto Enceladus zegt

    Huh? Leg eens uit? Is er spake geweest van sabotage?

    groet,
    Gert (Enceladus)

    • zonder alles letterlijk bij te houden staat er mij toch iets van bij dat cruciale wetenschappelijk relevante missies naar naburige planeten op onverklaarde wijze teloorgaan.
     en ja in een zanderige steppe zoals in de omgeving van Bajkonoer kun je zo maar last hebben van stuifzand.

Speak Your Mind

*