12 juni 2024

Planet IX: een wereld die niet zou moeten bestaan

Credit: Caltech/R. Hurt (IPAC)

We hoeven inmiddels niet meer uit te leggen wat Planet IX precies is. Voor een overzicht, klik dan hier, hier en hier. Als de planeet echt zal blijken te bestaan, dan vormt dat wel een probleem voor theoretici. De planeet zou namelijk helemaal niet moeten bestaan, althans niet op zijn huidige positie van 400 tot 1500 AU vanaf de zon (1 AU is de afstand aarde-zon).

Wetenschappers van de Universiteit van Michigan hebben miljoenen computersimulaties gedraaid, om te bekijken via welke scenarios Planet IX op zijn huidige positie terecht kan zijn gekomen. Ten eerste zou een passerende ster de planeet naar buiten kunnen hebben getrokken, aangezien de meeste astronomen er vanuit gaan dat Planet IX veel dichterbij de zon moet zijn ontstaan. Volgens dit scenario zou de planeet dan in een wijde, elliptische omloopbaan terecht kunnen komen.

Vandaag de dag zijn dergelijke close encounters tussen sterren een zeldzaamheid, maar in de begindagen van het zonnestelsel moet onze moederster deel hebben uitgemaakt van een dichtbevolkte sterrencluster. Zelfs dan is de kans dat een passerende ster ervoor zorgt dat Planet IX in een wijde, elliptische omloopbaan terecht komt nog geen tien procent, zo blijkt uit de simulaties. De kans is veel groter dan Planet IX bij zo’n passage het zonnestelsel helemaal zal verlaten.

Een simpeler oplossing wordt gevormd door interacties met de overige gasplaneten. Volgens dit scenario is Planet IX ontstaan in de buurt van Neptunus en Uranus en later weggeslingerd als gevolg van interacties met o.a. Saturnus en Jupiter. De kans dat Planet IX dan op zijn huidige positie terecht komt wordt dan hoger, maar nog altijd lager dan 20 procent. Het is overigens ook nog mogelijk dat Planet IX gewoon op grote afstand van de zon ontstaan is. In dat geval zal het helemaal geen gasplaneet zijn, maar een soort mega-Pluto zonder dikke dampkring.

Ten slotte hebben de wetenschappers ook gekeken naar twee alternatieve scenario’s: dat Planet IX is gestolen van de passerende ster en/of een ingevangen zwerfplaneet is. Beide scenario’s hebben een waarschijnlijkheid van minder dan twee procent. Welke van al die modellen de juiste is? De tijd zal het leren 🙂

Bron: Harvard-Smithsonian Center for Astrophyiscs

Share

Comments

 1. Obelix zegt

  Een kans van 10 tot 20% op de aanwezigheid van een extra planeet …
  Dat lijkt mij dan toch een grote kans.

  Deze kans is er uiteraard ook bij andere vergelijkbare zonnen(sterren), waarvan er nogal wat zijn.
  Het zal dan dus regelmatig gebeuren dat planeten tussen elkaar caramboleren zodat er her en der nogal wat van deze “planeten IX” zouden moeten zijn. Waarom dan niet toevallig bij Sol ?

  Groet, Paul

Speak Your Mind

*