28 mei 2020

Hubble komt met close-up van Mars, die 22 mei in oppositie staat

Mars in opposition 2016
Op 22 mei a.s. – komende zondag om 13.00 uur om precies te zijn – staat Mars in oppositie, d.w.z. dan staat ‘ie recht tegenover de zon aan de hemel en is

Comments

 1. Nou, doemdenkers en volgers van alle denkbare complottheorieën. …….kom er maar in :))

  Ik ga toch eens proberen mijn telescoopje die kant op te richten. Ik verwacht er niet veel van, maar dat heeft meer met mijzelf te maken dan met de te gebruiken vergroottunnel.

 2. Meestal krijgen we rond de oppositietijd te horen dat Mars net zo groot aan de hemel zal zijn als de Maan. Maar ik heb daar dit keer nog geen bericht van gehad. Het zou toch niet waar zijn dat de plottertjes echt door hebben dat het allemaal onzin is? 🙂

 3. Monique Monique zegt

  Mijn telescoop staat al startklaar. Ik wil een andere optie op mijn spiegelreflexcamera uitproberen. De sportmodus. Omdat ik geen bewerking met RegiStax toepas, probeer ik het eens anders. De spiegelreflex zit bovenop de telescoop en de digitaal camera zit aan de achterkant precies goed afgesteld. Het enige vervelende is de switch tussen beide camera’s. Dan moet ik toch weer even handmatig scherpstellen via de telescoop.

  Op 31 juli 2018 staat Mars nog dichterbij (57,59 miljoen kilometer maar) Ik hoop mijn vorige opnames te overtreffen.

  • Prachtig. Heb je daar toevallig een soort van handout of bouwtekening van? Ik wil ook graag iets in de richting van zo’n DSLR/telescoop opstelling gaan proberen. Of wellicht een link?

 4. Monique Monique zegt

  Remco, ik heb wat voor je bij elkaar gezocht.

  How to: attaching your Camera Lens Adapter to your Canon EOS 700D
  https://youtu.be/B0oZO025X3I

  Voor de digitale camera achterop:
  http://i.imgur.com/akDwKsm.jpg

  Filmpje toen ik voor het eerst de spiegelreflexcamera ging uitproberen
  https://www.youtube.com/watch?v=qWiSGYgDAoI&feature=youtu.be

 5. Monique Monique zegt

  Mijn nieuwste opnames van Mars. Deel 1 was tussen de wolken door gefilmd op 21 mei. Deel 2 afgelopen nacht op 28 mei. En wat was ie mooi en zo rood, zelfs met het blote oog goed te zien. Het eerste gedeelte is met de kleine digitale camera (achterop de telescoop), het tweede gedeelte met de grote Canon EOS 700D.

  Wat zo jammer/ waardeloos is van die DSLR camera, is dat je niet eerst kunt inzoomen om vervolgens het ingezoomde beeld te filmen. Je kunt alleen maar een paar standen inzoomen om goed te scherpstellen. Daarna floept ie weer naar de beginstand zodra ik ga filmen.
  Dat is bij mijn digitale wel beter.

  Een pluspunt van de DSLR is het touchscreen en kantelbare schermpje. Zo handig in het donker.

 6. Enceladus Enceladus zegt

  Voor wie nog wakker is: het is momenteel bijzonder helder buiten en Mars staat er prachtig bij.

  groet,
  Gert (Enceladus)

 7. Martin Schoenmaker zegt

  Ik ben ook lekker aan het waarnemen geweest (op de parkeerplaats van de Cosmos Sterrenwacht in Lattrop). Mars en Saturnus stonden er prachtig bij en ook Jupiter was weer een showtje weg aan het geven met de schaduw van Io als zwarte speldeprik op de planeetschijf.

  Ik heb geen lichtende nachtwolken gezien, maar dat kan ook komen doordat ik mij op het zuiden richtte (vanwege die planeten).

  Zondag zal ik mijn filmpjes eens gaan bewerken om te zien of er nog iets bruikbaars uitkomt.

  Voorbeeldjes van de nacht van 7 juni:

  http://s19.postimg.org/oovix0h03/best_Mars.png

  http://s19.postimg.org/ximfe43yr/best_Saturn.png

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: