20 maart 2019

Nog even over die ‘Direct Collapse’ kandidaat superzware zwarte gaten

behroozi_2013-1024x438

Een kleine week geleden kon ik jullie melden dat sterrenkundigen op basis van waarnemingen verricht met het trio ruimtetelescopen Hubble, Spitzer en Chandra aanwijzingen hebben gevonden dat superzware zwarte gaten in het vroege heelal konden ontstaan door het ineenstorten van gigantische gaswolken. Niet door zware sterren die na een supernova-explosie een zwart gat in hun kern achterlaten, dat vervolgens samensmelt met andere zwarte gaten, niet door zwarte gaten die langzaam groeien door toevoer van massa, die modellen blijken niet te werken doordat het te lang duurt voordat de zwarte gaten dan superzwaar worden (honderden miljoenen tot miljarden zonsmassa’s). Het model van de ‘Direct Collapse Black Holes’ blijkt nu terrein te winnen. Daarom op deze plek iets meer info erover. Het idee achter het model is dat het een manier is die voor een snel ontstaan van superzware zwarte gaten in

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.