20 mei 2024

De best wel ingewikkelde baan van Rosetta om komeet 67P

Rosetta_s_journey_around_the_comet_video_production_full

Sinds de zomer van 2014 draait de Europese Rosetta ruimtesonde om de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Je denkt wellicht dat om een komeet cirkelen iets simpels is en dat het allemaal cirkelvormige banen zijn, maar dat is niet het geval. De zwaartekracht van de komeet is zo gering, door z’n kleine omvang en massa, dat voortdurend gecorrigeerd en gemanoeuvreerd moet worden. Dat heeft er voor gezorgd dat Rosetta afgelopen twee jaar een best wel ingewikkelde baan om 67P heeft gehad, die voortdurend bewaakt en bijgestuurd moest worden door de vluchtleiders van de ESA in Darmstadt – het hoofdkwartier van de ESA, waar wij van de Astroblogs ook waren op die gedenkwaardige 12e november 2014, toen Philae landde op 67P. De ESA kwam deze week met onderstaande video,

Share

Speak Your Mind

*