Ik word de laatste tijd overstelpt door nieuws over zwarte gaten. Zou erg graag over willen bloggen, maar de laatste tijd komt het er niet van om alles te verastroblogiseren tot smakelijke, hapklare (g-)astronomisch verantwoordde hapklare blogs. Vandaar dat ik hieronder kort een rijtje van dat nieuws geef met de linkjes, waar je meer info erover kunt vinden.
- Allereerst is het daar het nieuws dat sterrenkundigen de rode superreus N6946-BH1 met de Hubble ruimtetelescoop in de gaten houden, want deze ster is wellicht bezig om zonder een daverende supernova-explosie, dus heel stilletjes, een zwart gat te worden.
- Dan is er het nieuws over het superzware zwart gat in het centrum van het sterrenstelsel NGC 1068 (alias M77), dat schuil blijkt te gaan onder z’n eigen ‘uitlaatgassen’.
- We weten al jaren dat zwarte gaten ‘schrokops’ kunnen zijn, die soms complete sterren kunnen oppeuzelen. Daar hebben ze nu dankzij de Amerikaanse infraroodsatelliet WISE echo’s van gezien. Aan dat onderzoek deed ook de Nederlandse astronoom Sjoert van Velzen mee.
- Deze week hadden we de verjaardag van GW150914, de zwaartekrachtsgolf die ze op 14 september 2015 met LIGO ontdekten. Die golf – letterlijk een rimpel in de ruimtetijd – kwam door een botsing van twee zware zwarte gaten (hierboven gevisualiseerd), mogelijk zwarte gaten uit de tijd van het vroege heelal. Sterrenkundigen denken dat dat soort zwarte gaten wellicht verantwoordelijk is voor zowel de kosmische röntgenachtergrondstraling als de -infraroodachtergrondstraling.
- Wie het heeft over zwarte gaten, die heeft het over zwaartekracht. En die kracht is tot op de dag van vandaag niet gekwantificeerd, d.w.z. net zoals de drie andere krachten (zwakke, sterke en EM) beschreven met krachtvoerders (W/Z-bosonen, gluonen resp. fotonen). Volgende week is er een conferentie over de kwantum zwaartekracht, wellicht horen we dan meer nieuws.
OK genoeg nieuws over zwarte gaten voor nu.
Speak Your Mind