4 december 2022

Even een rijtje zwarte gaten

zwartegaten

Ik word de laatste tijd overstelpt door nieuws over zwarte gaten. Zou erg graag over willen bloggen, maar de laatste tijd komt het er niet van om alles te verastroblogiseren tot smakelijke, hapklare (g-)astronomisch verantwoordde hapklare blogs. Vandaar dat ik hieronder kort een rijtje van dat nieuws geef met de linkjes, waar je meer info erover kunt vinden.

  • Allereerst is het daar het nieuws dat sterrenkundigen de rode superreus N6946-BH1 met de Hubble ruimtetelescoop in de gaten houden, want deze ster is wellicht bezig om zonder een daverende supernova-explosie, dus heel stilletjes, een zwart gat te worden.
  • Dan is er het nieuws over het superzware zwart gat in het centrum van het sterrenstelsel NGC 1068 (alias M77), dat schuil blijkt te gaan onder z’n eigen ‘uitlaatgassen’.
  • We weten al jaren dat zwarte gaten ‘schrokops’ kunnen zijn, die soms complete sterren kunnen oppeuzelen. Daar hebben ze nu dankzij de Amerikaanse infraroodsatelliet WISE echo’s van gezien. Aan dat onderzoek deed ook de

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: