14 juni 2024

Vrijdag beleeft Rosetta z’n Grand Finale bij komeet 67P

Credit: ESA/ATG medialab

De Amerikaanse ruimteverkenner Cassini mag dan komend jaar z’n Grand Finale meemaken bij Saturnus, de Europese ruimteverkenner Rosetta gaat ook een Grand Finale meemaken en wel komende vrijdag 30 september bij komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Rond 12.40 uur Nederlandse tijd maakt Rosetta een zachte crash vlakbij de 130 meter grote en 60 meter put Deir el-Medina, op de kop van de komeet.  Alles is live te volgen via rosetta.esa.int of via https://livestream.com/ESA/rosettagrandfinale of via ESA’s Facebook page. Morgen (donderdag 29 september) tussen 14.30 en 17.30 uur zijn op dezelfde kanalen al terugblikken te zien van het onderzoek dat Rosetta en diens lander Philae afgelopen twee jaar aan komeet 67P hebben gedaan. Daaraan wordt onder andere meegedaan door Matt Taylor, hoofd van het wetenschappelijk team van Rosetta én Astroblogs-auteur.  De allerlaatste afdaling van Rosetta naar Deir el-Medina komende vrijdag is door de ESA gevisualiseerd in de volgende, korte video:

Als terugblik op de twee jaar van wetenschappelijk onderzoek aan 67P door Rosetta en Philae is de ESA naast de artistieke video Ambition Epilogue ook met een nieuwe aflevering gekomen van de video genaamd “Once upon a time…”, waarvan we eerdere afleveringen ook al hebben laten zien – zoals deze, deze en deze. En ook deze aflevering is meer dan de moeite waard om te kijken!

En hoe eindigt de video? Nee, niet met ’toen blies de olifant het verhaaltje uit.’ Nee, het eindigt met ’to be continued’. 😀 Bron: ESA.

Share

Speak Your Mind

*