Marsrover heeft recentelijk een ijzermeteoriet ter grootte van een golfbal ontdekt. Op aarde komen we die meteorietsoort vaker tegen en op Mars zijn er eerder ook al exemplaren van gevonden. Egg rock, zoals ‘ie wordt genoemd, is echter de eerste die experimenteel bevestigd is door een spectrometer, Curiosity’s Chemistry and Camera (ChemCam), die met laserstralen de samenstelling van rotsen kan bepalen. Op 30 oktober j.l. is Egg Rock geanalyseerd met de ChemCam en dat leverde de bevestiging op van wat men al vermoedde, dat het een ijzermeteoriet is.
De meteoriet werd eerder opgemerkt, op 27 oktober met Curiosity’s Mast Camera (Mastcam). Met de ChemCam vond men ijzer, nikkel en fosfor in de kleine rots. IJzermeteorieten zijn afkomstig van planetoïden, waarvan ze ooit tot de kern moeten hebben gehoord. Egg Rock ligt in de Murray formatie, een gebied in de Gale krater, aan de voet van Mount Sharp, waar Curiosity onderzoek doet. Bron: NASA.
Is netjes opgepoetst voor de foto 🙂
Ja, zonder stof erop. Kennelijk niet zo lang geleden gevallen op Mars, denk ik zo.
Waar hij nu licht is, denk ik, ook niet de plaats van de inslag.
Wie heeft dus in hemelsnaam dat ding daar neer gelegd…
Hij is, neem ik aan, in een bak zand of zandsteen gevallen. Dat zand(steen) is vervolgens weggeërodeerd door de Martiaanse wind. Die wind verklaart ook waarom er geen stof op de meteoriet zit.