3 maart 2024

Nog even over die wel of niet spectaculaire supermaan komende maandag

IDL TIFF file

De laatste dagen verschijnen er veel berichten over de komende supermaan, die komende maandag 14 november wereldwijd te zien is. Teneur bij websites zoals van de NASA en Space.com is dat het iets spectaculairs zal worden, wat iedereen gezien moet hebben. Collega-Astroblogger Olaf van Kooten heeft er gisteren nog een blog aan gewijd, die duidelijk maakt dat het wel meevalt met dat spectaculaire en dat het hooguit een ‘bijzondere’ supermaan is. Dat ‘ie bijzonder is klopt, want het moment van het bereiken van het perigeum van de maan – da’s de kortste afstand tussen aarde en maan – en dat van de Volle Maan vallen bijna gelijktijdig. Maandag 14 november om 12.21 uur wordt de kleinste afstand bereikt, te weten 356.509 km tussen de middelpunten van aarde en maan (Olaf had andere getallen, maar dat is vanaf het oppervlak van beide hemellichamen gerekend), om 14.52 uur is het Volle Maan, d.w.z. dat hij dan recht tegenover de zon staat, in het sterrenbeeld Ram. De laatste keer dat de afstand tussen aarde en maan kleiner was dat was bijna zeventig jaar geleden, op 26 januari 1948, toen de middelpunten 356.461 km van elkaar afstonden, de volgende keer zal op 25 november 2034 zijn, als de middelpunten elkaar tot 356.445 km naderen. Als Volle Maan en de maan in het perigeum gelijktijdig plaatsvinden (d.w.z. een volle maan die zich voordoet binnen 90% van zijn dichtste nadering tot de aarde) dan noemen we dat een supermaan. De NASA vindt het in ieder geval spectaculair genoeg – vooral omdat de ‘showstopper’ maan dan 14% groter en 30% helderder is – om er deze video over te laten zien.

Of ‘ie echt spectaculair zal zijn moet iedereen zelf maar bepalen. Veel plezier komende maandag. Bron: NASA.

Share

Comments

  1. Martin Schoenmaker zegt

    Op twitter plaatste ik deze foto, gemaakt vanaf dezelfde locatie. Gisteravond weliswaar, maar die paar 100 kilometer* dichterbij op die afstand maken dan ook niet meer uit toch? 😉

    Bekijk de foto hier (ik kan geen foto’s plaatsen in reacties op Astroblogs…)
    https://twitter.com/mjschoenmaker/status/798087123488210944

    *) De dichtste afstand die mooncalc.org voor mijn locatie berekent is 363297km (om 9:45 vandaag).

  2. Gisteren verdween de bewolking en heb ik ook foto’s gemaakt. Later zag ik weer langzaam wolken voor de maan komen. Dan zie je zo’n mooie geel/oranje cirkel rond de maan. Dat heb ik gefilmd.

Speak Your Mind

*