Gisteren heeft de NASA bekendgemaakt dat zij twee missies uit het Discovery-programma heeft goedgekeurd, de Lucy en Psyche missies. Daarmee zullen in totaal acht planetoïden worden bestudeerd, waarmee men meer inzicht wil krijgen in de ontstaansgeschiedenis van het zonnestelsel, dat al weer 4,6 miljard jaar geleden achter ons ligt. Eerst zal Lucy worden gelanceerd, in oktober 2021, een sonde die eerst in 2025 een planetoïde zal onderzoeken die zich bevindt in de planetoïdengordel tussen Mars en Jupiter. Daarna reist ‘ie door naar zes planetoïden, die ‘gevangen’ zitten in de Lagrangepunten L4 en L5 in de baan van Jupiter en die in twaalf jaar om de grote planeet draaien, de zogeheten Trojanen. Dat zal tussen 2027 en 2033 plaatsvinden.
De sonde Psyche focust zich op maar één doel, de gelijknamige 16 Psyche, een planetoïde in de planetoïdengordel, die drie keer verder weg staat van de zon als de aarde en die zeer bijzonder is. De 120 km grote planetoïde bestaat namelijk niet zoals de meeste planetoïden uit gesteenten, maar uit de metalen ijzer en nikkel. Dat is vergelijkbaar met de aardkern. Sterrenkundigen denken dat Psyche wellicht de kern is van een vroegere planeet, die zo groot moet zijn geweest als Mars en die door inslagen in het vroege zonnestelsel uit elkaar is gevallen en zijn rotsachtige buitenlagen is kwijtgeraakt. Psyche zal in oktober 2023 worden gelanceerd. Hij zal één keer langs de aarde vliegen in 2024 en een keer langs Mars in 2025 om snelheid te winnen en in 2030 zal ‘ie dan aankomen bij 16 Psyche.
Het Discovery programma van de NASA bestaat uit relatief goedkope missies, die gebruikmaken van technieken die bij eerdere missies zijn ontwikkeld. Dawn is een voorbeeld van een andere, succesvolle missie uit dat onderzoeksprogramma. Hieronder een video over de twee nieuwe missies van de NASA.
Bron: NASA.
Speak Your Mind