30 mei 2024

Chileense regering geeft videobeelden vrij van UFO-waarneming door militaire helikopter

Credit: CEFAA

De Chileense regering heeft onlangs een bijna tien minuten durende video vrijgegeven van een waarneming die op 11 november 2014 werd gedaan door drie militairen van de Chileense marine vanuit een helikopter van een UFO of, zoals ze dat in Chili noemen, een Unidentified Aerial Phenomena (UAP). Afgelopen twee jaar zijn de beelden nauwkeurig bestudeerd door het Chileense Comité de Estudios Fenómenos Aéros Anómalos (CEFAA), dat als resultaat had dat ze “niet weten wat het wel was, maar wel wat het niet was”.

Credit: Wikipedia Commons/Evogol

Aan boord van de helikopter (een Airbus Cougar AS-532, zie afbeelding hierboven) waren een piloot, een legerkapitein met veel vliegervaring en een legertechnicus die tijdens de missie een nieuwe, geavanceerde infraroodcamera zou testen. Het weer was helder, de temperatuur 10 graden Celsius en de vliegsnelheid 152 kilometer per uur. Om 13.52 uur ontdekte de technicus, terwijl het toestel over de kustlijn vloog om de grond te observeren, boven zee een vreemd object. Dat bleek ongeveer 55 tot 65 km ver weg te zijn en ongeveer dezelfde route te volgen als de helikopter, in west-noordwestelijke richting (zie kaartje hieronder).

Credit: CEFAA

Vanuit de helikopter werd direct contact opgenomen met de General Directorate of Civil Aviation (DGAC) in Santiago en die zeiden dat er geen luchtvaartverkeer op dat moment in de regio was toegestaan en dat er behalve de helikopter ook niets te zien was op de radar. Vanuit de helikopter kon men het object ook niet zien op de radar, dat er visueel uit zag als twee, door een horizontale as verbonden, ovale of ronde delen die naast warmte mogelijk ook een soort gas, rook of vloeistof produceerden, dat er volgens de technicus die alles met de IR-camera filmde erg heet uit zag. Op een gegeven moment verdween het object in de wolken.

Credit: metabunk

Inmiddels zijn de beelden op internet hot news en zijn er allerlei groepen mee aan de slag gegaan. Zoals de mensen van Metabunk.org, die zich bezig houdt met het ‘debunken’ van onwetenschappelijke theorieën. Mick West, één van de mensen achter die site, zegt een mogelijke verklaring te hebben gevonden voor deze waarneming van een UFO. Er waren wel degelijk twee vliegtuigen in de buurt, zo wist hij te achterhalen uit vluchtgegevens, namelijk de LA330 (van Santiago naar La Serena) en de IB6830 (van Santiago naar Madrid). Op grond van GPS data en 3D analyses komt West tot de conclusie dat vlucht IB6830 het meest waarschijnlijke is, dat de militairen van Airbus Cougar AS-532 op 11 november 2014 hebben gezien, een vliegtuig met vier motoren (zie ook de afbeelding hierboven). De ovalen op de video moet de uitlaat van de motoren zijn geweest. Dat ze het object niet op de radar zagen was de radar-technici de verkeerde kant uitkeken, volgens West. Dat een vier-motorig toestel kan leiden tot het zien van slechts twee oplichtende cirkels of ovalen kan door West ook verklaard worden, door de hoek van waaruit je tegen de motoren aankijkt. In een artikel op de website van Metabunk (zie bron) wordt zeer uitgebreid ingegaan op deze verklaring van de waargenomen UFO, die uiteindelijk dus geen UFO blijkt te zijn.

Hieronder de video waar het allemaal om draait.

Bron: AD + Universe Today + Metabunk.org.

Share

Comments

  1. Die afbuigende UFO’s die je meestal op afstand rond het ISS op de achtergrond ziet vind ik wel interessant. Dan staat zoiets stil en maakt het ineens een 180º move om vervolgens in topsnelheid te verdwijnen.

  2. Wybren de Jong zegt

    Vreemd: die Chilenen van CEFAA studeren twee jaar lang op dit geval en kunnen niets vinden. Maar Metabunk vindt in een paar minuten twee vliegtuigen die in de buurt waren??? Daar klopt iets niet.

Speak Your Mind

*