8 december 2022

Siberisch meer is toch niet de inslagkrater van de Toengoeska-explosie

Omvergeblazen bomen. Foto genomen tijdens een expeditie in 1927. Credit: CYD/Wikipedia.

Het Cheko-meer in Rusland werd verondersteld de inslagkrater te zijn van een gigantische explosie die plaatsvond nabij de Toengoeska-rivier in Siberië. Dat blijkt niet te kloppen – het meer is minstens 280 jaar oud en dat is veel ouder dan de explosie.

De explosie in kwestie, de zogenaamde Tunguska Event, vond plaats op 30 juni 1908. Een enorme vuurbal vloog over de taigabossen van de Russische provincie Krasnoyarsk Krai, om vervolgens te eindigen met een gigantische ontploffing. De explosie kon 2000 kilometer verderop gehoord worden en was zelfs vanuit West-Europa zichtbaar. Bij de gebeurtenis is zo’n 2000 vierkante kilometer oerbos met de grond gelijk gemaakt. De opvolgende dagen werden overal in Europa merkwaardige dingen waargenomen, zoals gloeiende zilverkleurige wolken en vreemde lichtflitsen.

Russische kranten wisten te melden dat het een meteorietinslag zou betreffen, maar wetenschappers hebben nooit een inslagkrater of iets dergelijks gevonden. De huidige concensus is dat het object, wellicht een komeet, in de dampkring is ontploft. Dat betekent dat de Tunguska Event vergelijkbaar is met de ontploffende vuurbal boven Tsjeljabinsk (een paar jaar geleden), maar dan op een véél grotere schaal. Niet alle wetenschappers waren het daar mee eens.

In 2007 kwam een team van Italiaanse wetenschappers met het idee dat een klein meertje in het gebied, het Cheko-meer, wellicht de inslagkrater zou kunnen zijn van de Tunguska Event. Het meer heeft namelijk de vorm van een krater en is ongewoon diep voor meren in die regio. Nu hebben Russische wetenschappers sedimenten die afkomstig zijn van het Cheko-meer  bestudeerd. Hieruit is gebleken dat het Cheko-meer minimaal 280 jaar oud moet zijn en wellicht nog veel ouder is. Dat betekent dat de Tunguska Event géén inslag kan zijn geweest. Het mysterie duurt voort…..

Bron: Sputnik News

Comments

  1. Een UFO ramde honderd jaar geleden opzettelijk een meteoriet om de aarde te redden. Dat beweert de Russische wetenschapper Yuri Labvin. Volgens hem offerde een buitenaards ruimteschip zichzelf op om een gigantische meteoriet uit te schakelen, die op 30 juni 1908 boven Siberië afstevende op onze planeet aarde. De inslag zou de aarde volledig verwoest hebben.

    http://www.hln.be/hln/nl/961/Wetenschap/article/detail/868431/2009/05/28/UFO-ramde-meteoriet-om-aarde-te-redden.dhtml

  2. Amerika heeft het Roswell incident en de Russen hebben de Toengoeska explosie.

    Wat zou dat nou geweest zijn? Monique Thinking

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: