27 februari 2024

Belgische amateur-sterrenkundige Els Baeten ontdekt supernova!

Credit: SkyMapper Transient Survey

De Belgische amateur-sterrenkundige Els Baeten heeft onlangs meegeholpen met professionele sterrenkundigen om een supernova te ontdekken. Samen met een andere amateur, Alan Craggs uit Schotland, deed zij mee aan het Zooniverse-project Skymapper, een zogeheten Citizen Science project, waarbij vrijwilligers over de hele wereld mee helpen om foto’s van sterrenstelsels te bestuderen en te kijken of op die foto’s supernovae zichtbaar zijn. Baeten en Craggs vonden op die wijze inderdaad een supernova, een exploderende witte dwerg in een sterrenstelsel op 970 miljoen lichtjaar afstand, de supernova genaamd SN2017dxh. Het is een type Ia supernova, welke door sterrenkundigen gebruikt wordt als betrouwbare afstandsindicator. Het licht van SN2017dxh vertrok vanuit het sterrenstelsel op het moment dat er op aarde nog geen dinosaurussen rondliepen. Bij Skymapper bekijken duizenden enthousiaste amateurs over de hele wereld foto’s gemaakt in het kader van de SkyMapper Transient Survey met de SkyMapper 1,3-meter telescoop van het Siding Spring Observatorium. Op de foto linksboven zie je SN2017dxh als lichtpunt naast het moederstelsel, de middelste foto is enkele jaren geleden gemaakt (zonder supernova), rechts het verschil tussen de twee foto’s.

Els Baeten

Ik ken Els Baeten persoonlijk, want jaren terug heb ik haar enkele keren ontmoet in het kader van een ander Zooniverse-project, de Galaxy Zoo. Zij heeft toen onder andere meegeholpen om onderzoek te doen aan de ‘green peas’, een speciaal soort sterrenstelsels. Zie deze blog die ik daar in 2009 over schreef. Els, gefeliciteerd met de ontdekking van deze supernova!

Hieronder tenslotte nog een video over Skymapper.

Bron: ANU.

Share

Comments

  1. Jan Brandt zegt

    Jeetje….Els….now there is a pleasant blast from a recent Galaxy zoo past! Hartstikke mooi, hoor…en ook mede namens mij van harte gefeliciteerd met deze heugelijke hemelvonst!! Oh enne ook tevens hartstikke verdiend, want Els was/is samen met “onze Hanny” (Hanny’s Voorwerp!!) één van fanatieke drijfveren achter dat hele Galaxy zoo- gebeuren waar Arie et moi ook nog een tijdje deelgenoot van hebben mogen uitmaken!! Ok….dat staat nu wellicht even op een iets lager pitje door allerlei andere ook leuke astro-afleidingen…maar eens een galaxy zoöist altiijd een galaxy zoöist.

  2. Dank je wel, Arie en Jan !
    Het was een superleuke verrassing toen ik het nieuws te horen kreeg.
    Op naar de volgende ontdekking ! 🙂
    Els

Speak Your Mind

*