16 juli 2024

Sterrenkundigen vingen 12 mei vreemde radiosignalen op vanaf de rode dwergster Ross 128

De diverse rode dwergsterren die tijdens de campagne zijn waargenomen, te weten Gliese 436Ross 128Wolf 359HD 95735BD +202465V* RY Sex, de ster van Barnard en K2-18. Credit: PHL/Arecibo/Aladin Sky Atlas

Tijdens een waarneemcampagne in de maanden april en mei, waarbij diverse rode dwergsterren met de radiotelescoop van het Arecibo Observatory op Puerto Rico werden waargenomen hebben sterrenkundigen op 12 mei bij de ster Ross 128 (alias GJ 447 of FI Virginis) gedurende tien minuten vreemde signalen in de C-band (frequentie 4 tot 5 GHz) ontvangen. Het signaal bestond uit ´breedbandige quasi-periodieke niet-gepolariseerde pulsen met sterke dispersie-achtige kenmerken´, zoals het in vaktermen wordt genoemd. Oftewel: signalen die niet verklaard kunnen worden uit het normale gedrag van een rode dwergster. Ross 128 – pakweg 2800 keer lichtzwakker als onze zon – staat 11 lichtjaar van ons vandaan in het sterrenbeeld Maagd (Virgo) en op dit moment is niet bekend of er exoplaneten om de ster heendraaien. De sterrenkundigen kunnen drie verklaringen bedenken voor het signaal:

 1. Het zou een uitstoot van straling van Ross 128 kunnen zijn á la een Type II zonnevlam. Die heeft normaal gesproken echter een lagere frequentie dan wat is waargenomen en de dispersie van dergelijke zonnevlammen van onze eigen zon is ook anders.
 2. Het zou de uitstoot van straling van een object in de buurt van Ross 128 kunnen zijn – rara vervolgens wat dat voor object dan is.
 3. Tenslotte zou het kunnen gaan om straling van een satelliet in een hoge baan om de aarde. Een satelliet in een lagere baan kan het niet zijn, want diens bundel zou te snel door het beeldveld van Arecibo gaan.

OK, er is nog een vierde verlaring – aliens – maar die verklaring staat op dit moment onderaan op ’t lijstje bij de serieuze sterrenkundigen, ondanks de talloze vermeldingen van de ster in de SF-literatuur. Op zondag 16 juli willen de sterrenkundigen, die onder leiding staan van Abdel mendez, Ross 128 met de Arecibo telescoop én met de Green Bank en SETI Institute’s ATA opnieuw waarnemen en dan meer gegevens verzamelen over de straling afkomstig van deze ster. Wordt vervolgd! Bron: Planetary Hability Laboratory.

Share

Comments

 1. Monique zegt

  “OK, er is nog een vierde verklaring – aliens – maar die verklaring staat op dit moment onderaan op ’t lijstje bij de serieuze sterrenkundigen,(…)”

  Dan doen we het voorlopig maar met het radiosignaal videokanaal van Coldplay – A L I E N S (Official Lyric Video)

 2. Ik heb lang geleden, wel vaker met een Spectrum Analyzer gewerkt, bij de Philips..

  Hebben ze daar geen beelden van, toevallig, hoe het signaal eruit ziet ? (Als dat al mogelijk zou zijn)
  Lijkt mij wel interessant..!

 3. Etienne zegt

  Wanneer de straling van de ster zelf komt moeten er in de toekomst vergelijkbare stralingen waarneembaar zijn. Maar hierbij zal van periodiciteit wel geen sprake zijn. Wanneer hier periodiciteit in voorkomt kan men denken in de richting satelliet in een hoge baan om de aarde.

 4. Wybren de Jong zegt

  Het zou goed zijn om oudere waarnemingen van (andere) rode dwergen na te kijken of daar ook al eens radiosignalen in de C-band zijn waargenomen.

 5. Wybren de Jong zegt

  Misschien is het wel een ijsdwerg die een radiosignaal van een aardse satelliet reflecteert, terug naar de aarde. Of nog beter: planeet IX of X die radiosignalen reflecteert!

 6. Uitslag bekend wat het wel is…of toch niet? Ik snap het niet, dus van 600 wetenschappers zeggen er 400 dat het signalen van satellieten zijn en dan is dat de waarheid? Wie kan mij dat even uitleggen? Is dat wetenschap?

  • Waar uit de blog haal je dat van die 600 wetenschappers?

  • Dé waarheid kennen we hier nog niet. Maar een meerderheid van wetenschappers houdt het op signalen van satellieten. Dat wordt dus gezien als de meest plausibele uitleg, niet of nog niet de waarheid zoals jij die bedoelt. Beschouw het als een hypothese: de meeste aspecten, eigenschappen etc. van die “vreemde signalen” zijn met die hypothese te verklaren, maar nog niet allemaal. Een betere hypothese hebben we niet (‘aliens’ verdient niet eens die naam), maar verder onderzoek zou een en ander kunnen verhelderen. Dat is wetenschap. Zaken die je niet of nog niet helemaal of nog niet helemaal goed kunt verklaren meteen maar toeschrijven aan ‘aliens’ is dat niet: dat is zo’n beetje als een deus ex machina, die vanuit het niets een oplossing moet brengen maar zelf fundamenteel “onverklaard” is. En per slot van rekening niet “falsifieerbaar” (een belangrijke eis voor wetenschappelijke hypotheses is dat ze dat wel zijn): hoe bewijs je dat aliens er niet achter zitten? Met aliens kun je alles verklaren, en dus verklaar je niks. Tenzij we ze natuurlijk echt vinden …

   • Het zijn zelfs 800 wetenschappers..Maar dan nog, is het dan waarheid? Ikzelf geloof ook niet zo snel in Aliens als verklaring, maar om nu puur omdat wetenschappers denken dat het iets is te verklaren dat je het opgelost hebt is naar mijn idee kort door de bocht.

    Ik had een betere verklaring verwacht van een wetenschapper en niet een een “democratische” beslissing…

    En voor Arie https://www.scientias.nl/vreemde-signalen-rode-dwerg-ross-128-mogelijk-afkomstig-satellieten/
    en er zijn meer site’s die aandacht hebben besteed aan dit item waar de verklaring op staat..maar deze kon ik het snelste zo even vinden. De originele verklaring heb ik ook ergens gelezen overigens maar die kun je zelf ook opzoeken…

    • Nee, 800 “mensen”, staat in het artikel. En hoewel wetenschappers ook mensen zijn, zijn mensen niet noodzakelijk wetenschappers, en al helemaal niet “astronomen”, uitgerekend het type waarover het hier zou moeten gaan, want het is hun vakgebied (er was sprake van “meer dan 60 astronomen”, lang geen 800 en misschien niet eens 100). Het zijn ook niet de wetenschappers die een “democratische” beslissing nemen, ze hebben enkel gepeild naar de (al dan niet gefundeerde of met kennis van zaken onderbouwde) mening van 800 “ondervraagden”, waaronder zoals gezegd “meer dan 60” experts (die “astronomen”), en voor de rest andere wetenschappers en mogelijk ook niet-wetenschappers, van wie we geen bijzonderheden vernemen. Er wordt nergens gezegd dat ze uit die peiling concluderen dat hun verklaring de waarheid is (die leiden ze trouwens af uit hun “vervolgonderzoek”, en niet uit de peiling). Sterker: ze sluiten zelfs de ‘aliens’ niet uit, al achten ze de kans klein, en wat ze wel concluderen uit hun peiling is dat “veel mensen” (niet per se “wetenschappers”, dus) “nog steeds hoge verwachtingen hebben als het gaat om contact met een intelligente buitenaardse beschaving”, en dat kun je interpreteren als ’te hoge verwachtingen’. Uiteraard hoef je het niet eens te zijn met hun bevindingen i.v.m. dat vervolgonderzoek, maar 1) daarmee heb je nog geen betere verklaring en 2) dan moet je wel “peiling” en “vervolgonderzoek” niet door elkaar halen. Dat wetenschappers iets als “opgelost” beschouwen (en dat doen ze niet, hooguit “grotendeels opgelost”) omdat ze een plausibele verklaring hebben gevonden (voor het merendeel van de waargenomen feiten) is de normaalste zaak van de wereld en bepaald onvoldoende om te spreken van “kort door de bocht”. Maar ik begrijp best dat je “een betere verklaring” had verwacht: duidelijk wel of duidelijk geen aliens. Of een pasklaar antwoord dat boven elke twijfel verheven is en dat alles tot tig cijfers achter de komma verklaart … Helaas is dat weinig realistisch: onze antwoorden zijn altijd voorlopig, altijd nog een stukje onvolledig en altijd voor verbetering of verfijning vatbaar.

 7. Monique zegt

  De sterrenkundigen kunnen drie verklaringen bedenken voor het signaal. Citaat uit Scientias (link Marco):
  “Ze vroegen bijna 800 mensen – waaronder meer dan zestig astronomen – naar hun mening over de oorsprong van het signaal. Circa 250 mensen denken dat het signaal door aliens verzonden is.”

  Misschien zijn de verklaringen van de 800 mensen vergelijkbaar met die van The Wisdom of Crowds Monique Thinking Face on EmojiOne 3.1

  Twee voorbeelden:

  Ik blijf het fascinerend vinden.
  Satellite Monique on EmojiOne 3.1

  https://nl.wikipedia.org/wiki/The_Wisdom_of_Crowds

Speak Your Mind

*