21 april 2024

IJsdwerg 2014 MU69 is dubbel, langgerekt of… er mist een groot stuk van

Voorstelling van een binaire KBO 2014. Credits: NASA/JHUAPL/SwRI/Alex Parker14 MU69.

Kuiperbelt Object (KBO) 2014 MU69 is het doel van de Amerikaanse ruimteverkenner New Horizons, z’n eerstvolgende doel na Pluto, waar ‘ie op 4 juli 2015 langs vloog. Over minder dan 17 maanden, op 1 januari 2019, moet New Horizons er voorbij vliegen en dan van dichtbij foto’s maken van deze ijsdwerg, die momenteel 6,5 miljard km van de aarde verwijderd is. Waarnemingen die op 3 juni, 10 juli en 17 juli zijn gedaan aan oculaties van MU69, toen de ijsdwerg gezien vanaf delen van de aarde voor een ver verwijderde ster langs schoof, laten zien dat er iets met ‘m aan de hand is. De laatste occultatie van 17 juli j.l., die onder andere in Argentinië werd waargenomen, laat zien dat MU69 óf een dubbele structuur heeft, een zogeheten contact binary (zie de voorstelling hierboven – zeg maar komeet Churyumov – Gerasimenko, maar dan vijf keer zo groot), dat ‘ie lang en smal is óf dat er een groot stuk van ontbreekt, dat het een object met een grote hap eruit is. Mocht het één object zijn, dan is ‘ie niet langer dan 30 km. Als het twee stukken zijn, die los aan elkaar verbonden zijn, dan zijn de afzonderlijke stukken zo’n 15-20 km in doorsnede. Bron: NASA.

Share

Comments

 1. Co van Driel zegt

  Net twee oliebollen en dat op 1 januari 2019.

  • De foto boven is uiteraard een “Artist impression”, maar zien alle objecten, die te klein zijn( te kleine massa hebben) om de hydrostatische druk van steen te overwinnen, er niet uit als oliebollen [ of aardappelen] ?

   😉 Paul

  • Enceladus zegt

   Maar in die artists impression was men wel een beetje zuinig met de poedersuiker. 😉

   groet,
   Gert (Enceladus)

   • 😀
    Ik weet zeker dat ‘onze eigen Daniëlle’ dat beter had gedaan,
    En zij had vast ook niet zo’n donker aanrechtblad met sparkeltjes gebruik.

    Groet, Paul

 2. Hallo Arie,

  Weet jij of er nog meer van deze occultaties op het program staan?

  [ Ik verwacht niet dat het mogelijk is dat er een bergkristallen middenstuk is? Dat zou wel het een en ander verklaren. Proest. 😀 ]

  Ik neem aan dat de New Horizons op dit moment in winterslaap is? Is er al bekend vanaf welk moment MU69 binnen het gezichtsveld van New Horizons is, of is dat slechts een paar dagen/paar uur, simpelweg omdat het zo donker in de Kuiperbelt ( en verder op) is?
  Ik zou me wel kunnen voorstellen dat er “occultaties” (heet het dan nog zo?) zullen zijn gezien vanaf New Horizons, maar dan moet deze wel actief zijn, en dat zal wel ’te veel’ stroom kosten?

  Groet, Paul

Speak Your Mind

*