29 mei 2024

Elon Musk’s Big Fucking Rocket niet alleen voor Marsreizen, maar ook voor gebruik op aarde

De Big Fucking Rocket in vergelijking met de Falcon 1, 9 en Heavy van SpaceX. Rechts een vergelijking van het laadvermogen van deze raketten. Credit: SpaceX

Vandaag hield SpaceX’ topman Elon Musk een presentatie op het 68e International Astronautical Congress (IAC) in Adelaide, Australië, en daarin heeft hij in een soort van update van zijn ‘historische’ presentatie uit 2016 details gegeven over het Interplanetary Transport System (ITS), dat gebruikt moet worden om Mars te kolonialiseren. Voor die Marsreizen wil hij een nog te ontwikkelen raket gebruiken, die in de wandelgangen de Big Fucking Rocket (BFR) wordt genoemd, een raket van 106 meter lengte en 9 meter diameter, die 31 raptor-motoren zal bevatten (in plaats van 42 zoals hij in 2016 zei) en die een laadvermogen van 150 ton hebben. Met die afgeslankte versie van de BFR, waarvan Musk denkt dat de bouw ervan over zes tot negen maanden kan beginnen, moet het ook mogelijk zijn om stedentrips op aarde te maken. Zo moet het volgens Musk mogelijk zijn dat je met een BFR in ruim een half uur met een maximum snelheid van 27.000 km/uur van New York naar Shanghai reist, waar de raket vertikaal op een drijvend platform zal landen, net zoals al gebeurt met de eerste trap van de Falcon 9 raket van SpaceX.  Dat zou er dan ongeveer zo uit gaan zien:

Een vlucht van Londen naar New York gaat volgens Musk een half uurtje duren en in vijftig minuten vlieg je van Sydney naar Zürich. In één BFR moeten honderd passagiers kunnen. Over zijn Mars-plannen zei Musk dat de eerste, onbemande vlucht gepland staat voor 2022. Die vlucht is onder meer bedoeld voor onderzoek naar water.

BFR’s op een Marsbasis. Credit: SpaceX

“Vijf jaar is nog een hele poos”, zei Musk. “Ik heb er vol vertrouwen in dat we er dan klaar voor zijn.” Twee jaar later, in 2024, zou de eerste bemande vlucht naar Mars moeten worden uitgevoerd. In 2022 wil hij twee BFR’s hebben, in 2024 vier, waarvan twee voor de bemande vluchten. Naast intercontinentale vluchten en vluchten naar Mars wil Musk ook een basis creeëren op de maan. In de video hieronder zie je de speech van Musk.

Bron: NOS.

Share

Comments

  1. “The Future is Now!”

  2. Paul Bakker zegt

    Dit ziet er supercool uit. Vooral de plannen voor de Maan en Mars.

  3. Michiel van Engelen zegt

    Nou… Daar lossen we het energieprobleem in de wereld ook niet mee op. Megolomanie,

    maarreh… even los van de Musk Propaganda……Het is basicly natuurlijk gewoon een ordinaire spacerace tegen de Chinezen, met als megaprijs, controle over de maan en een veilige militaire basis waarvanuit Aarde kan worden bestookt.

Speak Your Mind

*