5 december 2024

Het sneeuwt zonnebrandcrème op verre en hete exoplaneet

Credit: NASA, ESA, and A. Feild (STScI)

Astronomen hebben met behulp van de Hubble-ruimtetelescoop aanwijzingen gevonden voor het bestaan van “sneeuw” van titaniumoxide (het werkzame bestanddeel van zonnebrandcrème) op de exoplaneet Kepler-13-Ab, een zogenaamde ‘Hete Jupiter’ op een afstand van 1730 lichtjaar vanaf de aarde. Het team heeft gekozen voor deze planeet vanwege zijn temperatuur van 2800 graden Celsius – de hoogste temperatuur die ooit is aangetroffen op een planeet.

Kepler-13Ab staat dusdanig dicht bij zijn moederster, dat de planeet altijd met dezelfde zijde naar zijn moederster zal wijzen. Het blijkt dat de sneeuw alleen valt aan de eeuwige nachtzijde van de planeet. De betrokken onderzoekers zijn trouwens niet specifiek op zoek gegaan naar titaniumoxide – in plaats daarvan hebben ze ontdekt dat de dampkring van de planeet aan de nachtzijde koeler wordt naarmate de hoogte toeneemt. Dat is precies het omgekeerde wat is waargenomen bij andere Hete Jupiters.

Vermoedelijk is titaniumoxide de oorzaak van dit gedrag. Deze substantie is namelijk goed in het absorberen van licht en dit opnieuw uitstralen in de vorm van warmte. Het feit dat Kepler-13Ab dit gedrag niet vertoont, lijkt te suggereren dat het titaniumoxide hier is verwijderd uit de dampkring. De beste manier om dit te verklaren is door te stellen dat titaniumoxide in de vorm van sneeuw naar beneden dwarrelt. Door de sterke zwaartekracht van de planeet komt het titaniumoxide uiteindelijk zo laag in de atmosfeer terecht, dat het niet kan worden teruggeblazen naar de dagzijde. Bij lichtere hete gasplaneten gebeurt dat laatste wel en verdampen de kristalletjes weer tot gas.

Bron: Pennsylvania State University

Share

Speak Your Mind

*