16 juli 2024

The Farthest in Nijmegen

Credit: NASA

Vandaag werd ik op mijn werk aangesproken door een collega, die mij vroeg of ik al van die film had gehoord die gemaakt is over de Voyager, het Amerikaanse ruimtevaartuig dat in de jaren zeventig een verkenning maakte door het zonnestelsel. Nee, ik had er nog niet van gehoord, moest ik eerlijk bekennen. Ja, hij draaide op een filmfestival in Nijmegen, vertelde hij. Aha, dan is het niet zo moeilijk om te achterhalen waar het over ging. En aldus leverde een minuutje googlen op dat er in Nijmegen nu het InScience filmfestival draait, dat duurt tot en met 12 november a.s. Eémn van de films die er draaien is die over de twee Voyagers en de film heet The Farthest.

Voyager is het meest dappere project in de menselijke geschiedenis en één van de grootste successen van de mensheid. Met meer dan 19 miljard kilometers zijn Voyager 1 en 2 de eerste door de mens gemaakte objecten die de diepe ruimte hebben bereikt. Opgebouwd uit animaties, interviews en nooit eerder vertoonde archiefbeelden is The Farthest een viering van een gouden eeuw van nieuwsgierigheid, exploratie en de wil om naar de ruimte te kijken en te vragen ‘’waarom niet?’’. Maarten Roos deed onderzoek naar de planeten in ons zonnestelsel. Daarbij maakte hij gebruik van de data die Voyager terug naar de aarde zond. Nu is hij filmmaker en richt hij zijn camera op de sterren.

Hieronder de trailer ervan.

Marijn, bedankt voor de tip! 😀 Bron: InScience.

Share

Comments

  1. Angele van Oosterom zegt

    Mooie trailer, zou ook een prachtige documentaire zijn om net als de Hubble in een IMAX filmformat. te tonen! Leuke tip!

  2. ik kon onmogelijk in Nijmegen zijn om deze film te zien, zou hem heel graag toch nog willen zien, weet iemand waar hij na Nijmegen draait ? hatelijke dank. Fons

Speak Your Mind

*