22 april 2024

Woensdag onthulling nieuwe Leidse Muurformules

Credit: Universiteit van Leiden

Aanstaande woensdag 22 november zullen in het Academiegebouw in Leiden drie nieuwe muurformules onthuld worden. Het gaat om muurschilderingen van de formules voor de Lorentzcontractie, Oortconstanten en elektronspin. Eerder kwamen Lei(d)enaren al schilderingen tegen van Einsteins veldvergelijking, de wet van Snellius en de formule voor de Lorentzkracht. Woensdag zal ook de nieuwe website www.muurformules.nl officieel geopend worden door de Leidse wethouder Bereikbaarheid, Economie, Binnenstad en Cultuur, Robert Strijk.  Elke formule die je tegenkomt heeft een direct verband met Leiden. De sleutelstad heeft namelijk een grote historie in wetenschappelijke ontdekkingen. Inmiddels pronken zes formules op muren verspreid over het historische centrum. De kunstenaars van Stichting TEGEN-BEELD hebben de kunstwerken geschilderd, net als de oorspronkelijke muurgedichten.
Vanaf 15:30 worden bezoekers ontvangen in het Klein Auditorium in het Academiegebouw. Ivo van Vulpen en Sense Jan van der Molen zullen het welkomstwoord geven, waarna het evenement wordt ingeleid door wethouder Strijk. Tijdens de middag zullen verschillende lezingen plaatsvinden door onder andere Martijn van Calmthout, wetenschapsredacteur van de Volkskrant. De middag wordt afgesloten met een borrel.

Onthulling Leidse Muurformules

Woensdag 22 november 2017

Adres: Klein Auditorium
Academiegebouw
Rapenburg 70, Leiden

Liefhebbers kunnen mee op met een wandeling langs de nieuwe muurformules door de Leidse binnenstad. Zij kunnen zich verzamelen om 14:00 uur bij het hek aan de voorzijde van het Academiegebouw.

Bovenstaande foto is de muurformule van Einsteins veldvergelijking, dat beschrijft hoe elk object de ruimte buigt, van ster tot sinaasappel.

Bron: Universiteit van Leiden + Unawe.

Share

Comments

  1. Er zitten vast nog veel meer formules in de Leidse Fles.
    http://www.edisontinfoil.com/edisonm.jpg

Speak Your Mind

*