27 april 2024

Astroblogger Jan Brandt in de Bath Astronomers Newsletter June 2023

Jawel, daar staat ‘ie, AB-icoon Jan Brandt naast BA-icoon Jonathan Hall. Credit: Jonathan Hall

We hebben op de Astroblogs al jaren een nieuwsbrief, die door velen wekelijks versmaad wordt, maar in het Engelse Bath, de oude stad in het zuidwesten van het Verenigd Koninkrijk waar het Herschel Museum haar vaste plek heeft, hebben ze een sterrenkundevereniging die óók periodiek een nieuwsbrief uitbrengt. Eén van de redacteuren daarvan is Jonathan Hall, die collega-Astroblogger Jan Brandt en ik al vele jaren kennen en die één van de vaste medewerkers van dat museum is – juli vorig jaar was ik met hem in dat museum. Jan werd afgelopen dinsdag 62 jaren – hiep hiep hoera – en als een soort van verjaardagskado heeft Hall hem enkele keren genoemd in de laatste Bath Astronomers (BA) Newsletter, editie juni 2023. Hieronder is die nieuwsbrief als PDF integraal te lezen – dubbelklikken om ‘m te verbatheriseren. Jan wordt er twee keer in genoemd, één keer in verband met een ‘Fullerscope’, een Brits soort spiegelkijker waarvan ooit een 8 inch versie bij Jan belandde (Jan heeft een voorliefde voor spiegeltelescopen en dan in het bijzonder Britse versies ervan), en één keer in verband met een bezoek dat Hall en Jan brachten aan de eerbiedwaardige Sir Patrick Moore in 2008, waar Jan zelf eerder al over rapporteerde. Afijn, lees hier zelf die nieuwsbrief van de BA:

BA_2023-06_Newsletter_02 (2)

Share

Comments

  1. Elisabeth Baeten zegt

    A blast from the past.
    Wat leuk om jullie alledrie nog eens te ‘zien’ !

  2. Jan Brandt zegt

    Toch nog effe een reactie c.q. correctie….want ik heb het genoegen gehad om niet één maar zelfs twee Fullerscopes Newtons te mogen bezitten.

    De eerste was de hier afgebeelde 6 inch F8 Newton die Jonathan eens een keer had meegenomen tijdens één van zijn vele verblijfjes alhier bij mij in the big city of Dordrecht.
    Ik had net een maandje of wat terug een strakglimmende spiksplinternieuwe (zwarte) C8 aangeschaft en toen kwam Jonno met die 6inch Fullerscopes Newt aankakken. Bij mijn eerste toevallige vergelijkingtest wist ik meteen….die nieuwe C8 die moest er weer uit en die Fullerscopes 6inch Newt. was optische liefde op het eerste gezicht….oh ja…enne…. het gebakkie was natuurlijk ook nog eens puur engels!!

    Niet lang hierna kwam ik in ZENIT nog een Fullerscopes Newton tegen en wel een 8inch F5 die ooit dienst had gedaan als prakticumtelescoop op Imperial college London……tja, ook niet verkeerd voor de doorwrochte anglofiel in mij!!!

    De 6inch is uiteindelijk weer terug gegaan naar Jonathan (and beyond) en die 8inch die heb ik uiteindelijk weer doorverkocht aan iemand in Nederland.

    De anglofiele optische opvolger van dit illustere tweetal is mijn fenomenale 8inch F6 Orion Optics Newton welke ik speciaal heb laten maken naar de hoogste optische specificaties welke die firma toen kon leveren.
    Deze 8incher, de telescope die ik alweer jaren en jaren gebruik voor al mijn astrofografie-werk, is een hele dure Newton geworden!!
    Ik heb deze Newton iets van twintig jaar geleden, samen met Jonathan zelf ophaald bij Orion Optics toen ze nog in Crewe waren gevestigd, een hele mooie expeditie……Met de Eend naar Engeland….lekker links rijden…..heerlijk!!!

  3. Wat grappig.Het Is een leuk origineel Engels verjaardagscadeautje. Nog van Harte Gefeliciteerd Jan!
    Hip Hip Hooray!

Speak Your Mind

*