19 mei 2024

Met deze kosmische kerstboom wensen we alle lezers van de Astroblogs heel fijne feestdagen!

NGC 2264 en de Christmas Tree cluster, Credit: ESO

Het is Eerste Kerstdag en vanaf deze plek wens ik iedereen fijne feestdagen toe! En hoe kan dat beter dan met deze afbeelding van NGC 2264 en de Christmas Tree cluster, gelegen in het sterrenbeeld Eenhoorn (Monoceros), in de buurt van Orion. Het is een mix van sterren in de vorm van een kerstboom (als je ‘m niet herkend moet je de gelabelde versie hieronder bekijken), met de grote reuzenster S Monoceros als voet van de boom, en gaswolken. De piek van de boom is niet een heldere piek, maar een donkergekleurde omgekeerde kegel, de Cone nevel, onderaan een helderlichte gaswolk, die aan engelenhaar doet denken, de Vossenvachtnevel. De Cone nevel en de kerstboomcluster vormen samen weer NGC 2264, de vossenvachtnevel hoort er officieel niet bij, om het wat ingewikkelder te maken.

Credit: ESO

Oh ja voordat ik afsluit: tijdens de Kerstdagen kan je allemaal nog je Astro Top 5 insturen, als je dat nog niet gedaan had. 😀 Bron: Astrobob.

Share

Comments

 1. Allemaal een fijne Kerst en ik wil gelijk van de gelegenheid gebruik maken om de schrijvers en redactie van Astroblogs wederom te bedanken voor een jaar interessante, leerzame, gekke maar vooral bijzondere publicaties. En om als Trekkie af te sluiten: Space……the final frontier: jullie rekken de grens mooi op met al die publicaties 🙂

 2. evandijken zegt

  Zeer bedankt en ook voor de redactie en lezers goede feestdagen en een voorspoedig 2018!

 3. Ill Matilled zegt

  De contour komt goed overeen met die van een kerstboom dus de benaming is op zijn cruijffiaans gezegd: “logisch”.

  Hayabusa 2 en OSIRIS-REx gaan in 2018 weer cometen bemonsteren (hopelijk dit keer met meer success m.a.w. meer materie aan samples). En de Chinesen gaan landen op de ‘Dark Side of the Moon’ wat uiteraard NASA gaat ergere..ik bedoel inspireren om ook meer avontuurlijkere missies te ondernemen. De Webb wordt pas vroeg 2019 gelanceerd dus we moeten met zijn allen het komende jaar zeker doorkomen.

  Fijne feestdagen en een gemoedelijk en rustig nieuw jaar toegewenst!

  (‘Vossenvachtnevel’ is een goed Scrabble-woord en de lame blijft nog lamer daar valt niets aan te doen).

Speak Your Mind

*