24 juni 2024

M64 – Het intergalactische zwarte oog

Als ik een blogje plaats met een astrofoto van een object dat ik ‘op de korrel’ heb genomen zoek ik eerst even of er eerder over is geschreven in Astroblogs. En ja hoor, natuurlijk heeft Jan Brandt al een epistel geschreven over het vangen van M64, het intergalactische (boze) oog. Maar … de foto is weg, kennelijk opgelost in de cloud. En het verhaal ook. Alleen de reacties staan er nog, waaronder eentje van mezelf, dus als ik een goed geheugen had, had ik niet hoeven te zoeken. Maar goed, nu durf ik het zeker wel aan om hier een nieuwe opname van M64 te presenteren. 🙂

M64

Het licht voor deze opname heb ik in maart vorig jaar verzameld tijdens de astrovacance in Zuid-Frankrijk. Door afwijkingen in de opnames en verkeerde calibratiebeelden vergt het veel nabewerkingstijd achter de computer om er een mooi eindresutlaat van te maken. Daardoor is het lang op de plank blijven liggen.  De totale belichtingstijd is 100 minuten op een Atik383L camera achter een 10 inch Newton telescoop.

Messier 64 is een bekend object onder amateurastronomen en wordt ‘The Black eye galaxy’ genoemd. De donkere stofband dat het licht tegenhoudt van de heldere kern is de reden voor deze bijnaam. Het is een melkwegstelsel in sterrenbeeld Hoofdhaar van Berenice. De afstand wordt geschat op 17 miljoen lichtjaar.

Over bijna elk object is wel iets bijzonders te vertellen en M64 vormt geen uitzondering. Op eerste gezicht is het, buiten de opvallende stofband, een normaal spiraalstelsel. Maar metingen hebben aangetoond dat het gas in de buitengebieden van het stelsel in tegengestelde richting om het centrum draait dan het gas en sterren uit de binnengebieden. Zeer vreemd voor een spiraalstelsel! Waarschijnlijk is dat het resultaat van twee botsende melkwegstelsels, misschien wel meer dan een miljard jaar geleden.

 

Share

Comments

  1. Prachtige foto Paul, van dit intergalactische zwarte oog. Vooral die donkere stofbad in het centrum van M64 is mooi en opvallend. Ik zal morgen even kijken of ik Jan z’n blogje weer uit de cloud terug kan toveren. 😀

Speak Your Mind

*