12 juli 2024

SpaceX heeft de eerste twee satellieten van zijn ‘Starlink’ breedbandconstellatie in LEO gelanceerd

De Falcon 9  met aan boord de twee Starlink-satellieten genaamd ‘Tintin A’ en ‘Tintin B’ liftten mee op de Spaanse aardobservatiesatelliet PAZ. SpaceX heeft aangegeven dat de Starlink-constellatie uiteindelijk maximaal 12.000 microsatellieten zou kunnen bevatten met als doel het bieden van wereldwijde internet service. 

Credit: SpaceX

SpaceX heeft aangegeven dat zijn Starlink-constellatie uiteindelijk maximaal 12.000 microsatellieten zou kunnen bevatten en  een constante wereldwijde dekking zou kunnen bieden wanneer deze is voltooid. Het satellietbreedbandinitiatief van SpaceX verschilt hoofdzakelijk van de bestaande benaderingen van op ruimte gebaseerde internetinfrastructuur door kleine satellieten in een lage baan om de aarde (LEO) te gebruiken, met een gemiddelde hoogte van ongeveer 2.000 kilometer boven de aarde. De meeste bestaande internetsatellieten bevinden zich in een geostationaire baan, bijna 36.000 kilometer boven het aardoppervlak. Het bedrijf heeft aangegeven in eerste instantie  800-satellieten in LEO te willen lanceren om dekking in de Verenigde Staten te krijgen, gevolgd door ongeveer 7.000 in een zeer lage baan om de aarde (VLEO), die verwijst naar banen met een gemiddelde hoogte van minder dan 450 kilometer.

De Falcon 9  met Starlink-satellieten, genaamd ‘Tintin A’ en ‘Tintin B’, (Kuifje) liftten mee op de  Spaanse aardobservatiesatelliet PAZ . De lift van de Starlight-microsatellieten op de PAZ-missie werd niet publiekelijk aangekondigd tot de dag van de lancering, toen Elon Musk een tweet plaatste om hun aanwezigheid aan te kondigen, hoewel ze reeds waren opgemerkt door scherpzinnige spotters die  kennelijk door de door SpaceX ingediende documentie gebrowsd hadden bij de Federal Communications Commission (FCC) eerder in februari.

Het bedrijf kondigde  het plan voor een grote breedband satelliet constellatie in LEO voor het eerst aan in  2015 , met de  intentie om internettoegang te bieden aan delen van de aarde die minder bediend werden Sindsdien heeft het weinig over het plan losgelaten.Het ambitieuze voorstel lijkt financieel afhankelijk te zijn van de relatief  lage kosten die gepaard gaan met SpaceX’s herbruikbare Falcon lanceerders  en de lage overheadkosten verbonden aan de kleine satellieten die de knooppunten van het Starlink-netwerk vormen. Daar SpaceX zichzelf positioneert als de meest kosteneffectieve launch-service provider na de lancering van de Falcon Heavy, zal het naar men verwacht in staat zijn om de andere  Starlink-microsatellieten in een baan om de aarde te brengen via lanceringen voor andere missies, net als bij deze eerste twee testsatellieten.
Starlink lijkt bedoeld om een ??aanzienlijk deel van de inkomsten te verschaffen om een ??aantal andere ambities van Musk te financieren, uit  documenten in bezit van de Wall Street Journal  blijkt dat SpaceX tot 40 miljoen abonnees verwacht tegen 2025, met een geschatte omzet van $ 30 miljard voor dat jaar. Bronnen; Spatialsource.com.au /  CNNtech

Bron; CNNTech/Youtube

Share

Comments

  1. Martijn van Dijk zegt

    Jullie melden “Falcon 9 Heavy” in hsr bericht, maar het gaat om een enkele Falcon 9.

  2. Angele van Oosterom zegt

    Correct! Bedankt Martijn.

Speak Your Mind

*