4 december 2023

Zo scherp heb je Ceres nog nooit gezien

Credit: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

De ruimteverkenner Dawn is begin juni in z’n laagste baan aangekomen rond de dwergplaneet Ceres. Z’n ellipsvormige baan brengt ‘m in 27 uur rond Ceres, in het hoogste punt 4000 km boven het oppervlak, in het laagste punt slechts 35 km (z’n laagste baan in zijn vorige baan was op 385 km hoogte). Vanuit die nieuwe baan begon Dawn op 9 juni met z’n Frame Camera (FC) weer foto’s te maken en enkele daarvan zie je in deze blog, welke allemaal delen zijn van de rand van de grote Occator krater – jawel, die krater met de bekende heldere, witte vlekken in het midden. De foto hierboven bijvoorbeeld, op 9 juni gemaakt vanaf 48 km hoogte, toont grote rotsblokken en landverschuivingen op een helling aan de oostrand van Occator.

De banen die Dawn om Ceres heeft gehad, van de buitenste groene baan (maart 2015) tot de binnenste groene baan (6 juni 2018). Credit: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

Op de foto hieronder zie je landverschuivingen aan de oostrand van de krater, vanaf 44 km hoogte gemaakt.

Credit: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

En hieronder tenslotte is een veld met grote rotsblokken te zien, ook in de Occator krater, die vanaf 48 km hoogte is gemaakt.

Credit: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

Bron: Dawn.

Share

Comments

  1. Co van Driel zegt

    Prachtig om zo’n verre en vreemd wereld van zo dichtbij te zien.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: