17 april 2024

Donderdag wordt een doorbraak in ‘multi-messenger astrophysics’ bekend gemaakt [Update]

De IceCube detector. Credit: Sven Lidstrom / NSF

Komende donderdag 12 juli om 17.00 uur Nederlandse tijd zal door de National Science Foundation (NSF) op een persconferentie een doorbraak bekend worden gemaakt, die gemaakt is in de ‘multi-messenger astrophysics’. De doorbraak is gedaan met IceCube, de grote neutrinodetector van de NSF op de Zuidpool. Bij de persconferentie zijn ook mensen van de gammasatelliet Fermi en de MAGIC telescopen op La Palma betrokken, dus vermoedelijk is er iets ontdekt met zowel IceCube als Fermi en MAGIC. Grote kans dat het gaat om zeer energierijke neutrino’s afkomstig van een (superzwaar) zwart gat – ik hou jullie uiteraard op de hoogte van verdere speculaties.

[Update 17.55 uur] Eén gerucht gaat in ieder geval al de ronde, namelijk dat het gaat om de door IceCube waargenomen ‘event IC170922[1]Wie was er betrokken bij de waarneming van een ‘Very High Energy gammaray’ door de Fermi satelliet, gekoppeld aan die gebeurtenis IC170922: Razmik Mirzoyan van MAGIC. Wie is er donderdag … Lees verder, een zeer energierijke neutrino (‘extremely high energy – EHE’, energie 10^5 < E < 10^11 GeV), afkomstig van een uitbarsting op 22 september 2017 van de blazar TXS 0506+056. Een blazar is een quasar met een ‘Active Galactic Nuclei’ (AGN), waarvan de straalstroom van het superzware zwarte gat recht op de aarde is gericht. Walter de Winter van de DESY samenwerking hield daar onlangs een presentatie over (zie hieronder). Zie dit artikel op de arXiv voor meer info over de event en de blazar.

Credit: ICECUBE / NSF

Er is één eerdere ontdekking bekend die behoort tot de categorie van multi-messenger astrophysics, namelijk de waarneming van zwaartekrachtgolf GW170817, een botsing van twee neutronensterren, die door vele instrumenten kon worden waargenomen. De persconferentie donderdag zal hier live te volgen zijn.

Credit: Sven Lidstrom / NSF

Bron: NSF.

Voetnoten

Voetnoten
1 Wie was er betrokken bij de waarneming van een ‘Very High Energy gammaray’ door de Fermi satelliet, gekoppeld aan die gebeurtenis IC170922: Razmik Mirzoyan van MAGIC. Wie is er donderdag bij de persconferentie van NSF: Razmik Mirzoyan van MAGIC. 🙂
Share

Comments

 1. Het zou leuk zijn als dat onze eigen Sagittarius A zou zijn, die slokt dagelijks al een planetoïde op. Een complete ster moet vast te zien zijn.

 2. Ik denk het eerlijik gezegd van niet. Zie de update in de blog. 🙂

 3. Wanneer je bekijkt wat de genoemde detectoren kunnen registreren (soort deeltjes/soort straling), dan lijkt het me te beredeneren wat ze gevonden hebben.
  De vorige “Multi-Media” ontdekking was Optisch-Zwaartekracht.
  Ik gok nu op Optisch-EHE Neutrino.

 4. Ik denk dat het om beide gaat: neutrinos en cosmische straling .
  ik vond een studie met name gericht op Centaurus A als bron.:
  https://agenda.irmp.ucl.ac.be/event/401/attachments/1476/1680/UCLtalk_koers.pdf
  De bron uit de Ursa Major richting was al bekend.
  Dus de conclusie zou kunnen zijn, dat de zon twee polaire (Neutrino / Gamma) stralingsbronnen kent op onbekende afstand.

 5. Yep. Fotons en EHE Neutrinos. Afkomstig van een Blazar.
  https://www.nsf.gov/news/news_summ.jsp?cntn_id=295955

 6. Geen plaatje gezien van de correlatie tussen de 2 observaties, ik heb het gevoel alsof ik de clou gemist heb 🙂
  Dan maar wachten op de publicatie.

 7. The Usual Suspects zullen dit wel uit elkaar pluizen. Ik ben vooral benieuwd of men op QM niveau de processen theoretisch weet te reconstrueren.

Speak Your Mind

*