24 mei 2024

Totale maansverduistering levert vrijdag een bloedrode maan op

Kaart van de eclips van 27 juli 2018. De middelste donkere cirkel is de kernschaduw, daarbuiten is de bijschaduw. Credit: Hemel.waarnemen. com

Komende vrijdag – 27 juli op de kalender – is er in Nederlanden en België een totale maansverduistering te zien en die is om twee redenen bijzonder: ten eerste omdat het de langste verduistering van deze eeuw zal zijn, ten tweede is de maan al totaal verduisterd als ‘ie om 21.30 uur bij ons in Nederland boven de horizon komt en dan zien we ‘m als een bloedrode maan. Tijdens de verduistering staat de Aarde tussen de Zon en de Maan is en dan zou je verwachten dat de maan geheel verdwijnt. Maar dat is niet het geval, want het zonlicht dat langs de aarde schijnt wordt door de dampkring afgebogen naar de maan. Omdat rood licht het beste wordt afgebogen kleurt de maan tijdens de eclips bloedrood en daarom spreken we van een bloedmaan.

Zo zou de bloedmaan vrijdag er uit kúnnen zien. Credit: Deanne Fortnam

De eclips – een ander woord voor verduistering – begint om 20.24 uur, als de maan de kernschaduw van de aarde binnentreedt (hetgeen links een eerste deukje zal opleveren, hetgeen we in Nederland dus niet zien). Om 21.30 uur, als ‘ie opkomt, is de maan volledig in de kernschaduw (umbra, zie afbeelding hieronder) en begin de totaliteit. Om 22.22 uur is het maximum, op een hoogte van circa 6° (in Utrecht). Om 23.13 uur verlaat de maan de kernschaduw (ook weer links te zien) en de eclips eindigt om 01.31 uur, als de maan ook de bijschaduw (penumbra) heeft verlaten.

Credit: Wikimedia Commons

De fase van totaliteit duurt ongeveer 104 minuten, de langste duur van een eclips deze eeuw. Wil je vrijdag de verduistering zien zorg er dan voor dat je een vrij uitzicht hebt op het zuidoosten. Interessant is dat onder de verduisterende maan de rode planeet Mars te zien is, tenminste als de maan hoog genoeg staat. Dubbele rode pret dus. En mocht je ’t vrijdag missen: de eerstvolgende maansverduistering is volgend jaar te zien in de ochtend van 21 januari. Daarna pas weer in september 2025. Bron: Sterrengids 2018 + Hemel.waarnemen.

Share

Comments

  1. Ja, hopelijk is het helder , vrijdag..!
    Zo helder dat het net lijkt of er geen lucht (atmosfeer) meer is .. 🙂

    Tenminste de laatste keer hebben we daar geluk mee gehad, in sept. 2014 , geloof ik..

  2. Opportunity zegt

    En de bloedmaan luidt het einde van de wereld in.

    https://www.ninefornews.nl/bloedmaan-luidt-einde-wereld/

Speak Your Mind

*