5 december 2023

Castel Gandolfo huisvest eerste Meteoriet conferentie ooit

Het Vaticaans Observatorium, te Castel Gandolfo (Lazio, Italië) huisvestte deze week (10-13 september) de eerste internationale conferentie die volledige gewijd is aan de conservatie van meteorieten. Naar het observatorium, zelf in het bezit van 1100 meteorieten en bekend om zijn state-of-the-art lab technologie voor meteoriet conservatie, togen 36 deskundigen van over de hele wereld om aldaar hun expertise uit te wisselen.

De meteorieten collectie van het Vaticaan. Credit: Kevin Nickerson / Blackholeofphotography at en.wikipedia

Het Vaticaans Observatorium is een onderzoeksinstituut voor astronomie en wordt bestuurd door de Heilige Stoel. Het observatorium, opgericht in 1789, zetelde oorspronkelijk in Vaticaanstad maar de St. Pieter koepel hinderde de waarnemingen en daarop verhuisde het naar Castel Gandolfo, 30 km ten zuidoosten van Rome, naar de pauselijke zomerresidentie met de gelijkluidende naam. Het hoofdkwartier van het observatorium is nog steeds het Castel Gandolfo, echter de waarnemingen worden gedaan met de telescoop van het Mount Graham International Observatory, te Arizona (VS).

De meteorieten collectie van het Vaticaan, 1100 in totaal van 500 ‘gevallen stenen’ wegen bij elkaar 150 kg. Het onderzoek aldaar gedaan richt zich voornamelijk op de chemische en fysieke eigenschappen van de meteorieten, dichtheid, porositeit, magnetische gevoeligheid en thermische geleiding. Wat betreft de dichtheidsmetingen, heeft men modellen opgesteld die inmiddels als standaard gelden binnen de wetenschappelijke gemeenschap. De meteorieten collectie is inmiddels een belangrijke bron voor wetenschappelijk onderzoek.

Onderwerpen die aan bod kwamen zijn de juridische aspecten met betrekking tot conservatie, nieuwe technieken voor onderhoud en het conserveren zelf. De conferentie trok zowel afgevaardigden van musea en onderzoeksinstituten als wel deskundigen op het gebied van de private collecties, vertegenwoordigd waren o.a. het Smithsonian Institute Washington, het Natural History Museum uit Londen, en van de Hassan II Universiteit te Casablanca, Marokko. Bronnen; SpaceNews / Vatican Observatory workshop ‘Curation of Meteorites and Extraterrestrial Samples’.

Voor een uitgebreid interview met de astronoom van het Vaticaan, die vorig jaar te gast was op de Radboud Universiteit Nijmegen, ter gelegenheid van de verbodsuitvaardiging die het Vaticaan 400 jaar geleden oplag op alle geschriften die tegen de leer van Copernicus ingingen zie;

https://www.ru.nl/alumni/english/what-going/news/virtuele-map/2017/astronomy-between-science-god/

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: