Een internationaal team van onderzoekers is erin geslaagd om in het noordwesten van Groenland een grote inslagkrater te ontdekken, die diep onder het ijs begraven ligt. Het is een 31 km grote krater en het is voor het eerst dat een krater ontdekt is, die onder het dikke continentale ijspak ligt. De Hiawatha inslagkrater, zoals ‘ie nu wordt genoemd – naar de Hiawatha gletsjer waar ‘ie onder ligt – heeft een duidelijk zichtbare rand en hij behoort met z’n afmeting tot de 25 grootste inslagkraters op aarde. Mmmmm Hiawatha, waar ken ik die naam ook al weer van?
De onderzoekers hebben er drie jaar over gedaan om de krater te ontdekken en bevestigd te krijgen. Omdat ijs een sterke eroderende werking heeft en de rand nog goed zichtbaar is op radarbeelden kan de krater niet oud zijn. Men denkt dat de krater ergens tussen de 12.000 jaar en 3 miljoen jaar geleden ontstaan is en wel door de inslag van een ijzermeteoriet van ongeveer 1 km diameter. De ijskap van Groenland is ongeveer drie miljoen jaar oud, dus dat stelt een bovenlimiet aan de leeftijd.
De Hiawatha gletsjer is op sommige plekken wel 1000 meter dik. De inslagkrater is daarom niet zomaar te zien. Pas door radarwaarnemingen, gedaan om topografische kaarten van de ondergrond van Groenland te krijgen, werd de krater voor het eerst gevonden, dat was in juli 2015. Daarna heeft men gter plekke onderzoek gedaan en dat bevestigde de aanwezigheid van de krater, onder andere door kwarts zand dat men vond en dat wijst op een inslag, waarbij een geweldige hoeveelheid energie vrijkwam.
In Science Advances verscheen op 14 november een artikel over de vondst van de Hiawatha inslagkrater. Hieronder nog een video over de krater.
Bron: Gizmodo + Science Daily.
Bij Hiawatha moet ik ook denken aan de maiskoeken die hij at. Met heel veel stroop.
Of haal ik nu verhalen van andere gevederde vrienden door de war?
Volgens mij kan je dat overvloedige stroop op kaartje “D” nog zien weg vloeien, van de koek/krater, in zuidelijke richting. 😉
Groet, Paul
NB Waarom zou de krater niet ouder dan de gletsjer kunnen zijn? Die gletsjer ligt er toch keurig overheen?
De logica van die stelling (van de onderzoekers? ) ontgaat mij. 🙂
– Tenzij je kan zien dat het ijs her en der is weggesmolten, of
– dat er meteorietfragmenten elders nog óp het ijs liggen,
maar bij een wandelende(?) gletsjer zal daar wel geen sprake van zijn… ?
De gletsjer schuift over de krater en in dat proces wordt de krater een klein beetje platgewalst. Gebeurt dit gedurende meerdere glacialen, dan zal de krater vrij snel eroderen. Dat kan een argument zijn voor een jonge datering. Een meer direct bewijs voor de ouderdom van de krater zal waarschijnlijk moeten komen van radiometrische datering.
Ja goede vraag, over die ouderdom. Op Gizmodo lees ik: “It is correct that the crater is not well dated but there’s good evidence that it is geologically young, that is, it formed within the last 2 to 3 million years, and most likely it is as young as the last Ice Age [which ended around 12,000 years ago],” aldus onderzoeksleider Larsen. Ik weet dat verdere ‘evidence’ niet, maar wellicht zijn er meer redenen die zij hebben.