30 november 2023

Water gedetecteerd in de atmosfeer van exoplaneet HR 8799c

CREDIT: W. M. KECK OBSERVATORY/ADAM MAKARENKO/C. ALVAREZ

Sterrenkundigen van het W.M. Keck Observatorium op Mauna Kea (Hawaï) hebben in de atmosfeer van de exoplaneet HR 8799c water gedetecteerd. De waarnemingen deden ze met de NIRSPEC (near-infrared cryogenic echelle spectrograph), een hoge resolutie spectrometer, die verbonden is aan de 10m Keck II telescoop op Hawaï. HR 8799c is één van de vier exoplaneten die draaien rond de ster HR 8799, 129 lichtjaar van de aarde vandaan, gelegen in het sterrenbeeld Pegasus. HR 8799b, c en d werden in 2008 ontdekt, HR 8799e in 2010. HR 8799c is een grote gasreus, die zeven keer zo groot als Jupiter is en die in 200 jaar om de ster draait – een impressie ervan zie je hierboven.

Het HR 8799 systeem, direct gefotografeerd vanaf de aarde. De ster HR 8799 in het midden is verduisterd. CREDIT: NRC-HIA/C. MAROIS/W. M. KECK OBSERVATORY

Metingen aan de samenstelling van de atmosfeer van exoplaneten is zeer lastig, omdat hun licht sterk wordt overstraald door de moederster. Maar het HR 8799 planetensysteem is één van de weinige planetenstelsels die direct gefotografeerd kunnen worden en met NIRSPEC was het daarom toch mogelijk bij HR 8799c de samenstelling van diens atmosfeer te meten. Daaruit kwam naar voren dat er waterdamp (H2O) in de atmosfeer zit, maar geen methaan (CH4). Dat vermoeden had men eerder ook al, maar deze metingen werden gedaan in de L-band (infraroodlicht bij 3,5 micrometer) en deze zijn veel betrouwbaarder. Bij de metingen werd ook gebruik gemaakt van adaptieve optiek, om de trillingen in de aardse atmosfeer te onderdrukken. De sterrenkundigen beschouwen deze waarnemingen als een ‘stepping stone’, een opstapje naar nog betere waarnemingen aan atmosferen van exoplaneten. Dat willen ze bijvoorbeeld gaan doen met de Thirty Meter Telescope (TMT), die in de tweede helft van de jaren twintig in gebruik genomen moet worden op Hawaï – een impressie zie je hieronder.

Credit: Thirty Meter Telescope Corporation

De resultaten van de waarnemingen aan HR 8799c zijn verschenen in dit vakartikel in The Astronomical Journal. Bron: Keck observatorium.

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: