9 december 2023

HI-SEAS Mars wordt Maan habitat

De Hawaï Space Exploration Analog and Simulation, of HI-SEAS, speelt zich af in een opvallende witte koepel op de helling van de vulkaan Mauna Loa op zo een 2500 m hoogte. De, van Nederlandse origine zijnde, ondernemer Henk Rogers is eigenaar en beheerder van de HI-SEAS Mars simulatie faciliteit. Dit jaar verliep het echter met missie VI anders dan gepland.

NASA Earth Observatory credits; the Atlantic/NASA

De afgelopen jaren verbleven er maximaal acht mensen of liever gezegd ‘Mars analog astronauten’,  te Mauna Loa voor een periode van enkele maanden tot maximaal 1 jaar. De eerste missie HI-SEAS I ving aan in 2013 en de laatste, de HI-SEAS VI begon op  15 feb j.l. HI-SEAS VI werd slechts na vier dagen afgebroken tot grote spijt van alle betrokkenen, NASA, University of Hawaï, waar ook projectleider Prof. Kim Binsted werkzaam is, de Cornell University e.v.a. De internationale Mars simulatie missies waren bijzondere ervaringen voor de groepen onderzoekers. Ze aten vries gedroogde maaltijden, namen 30 seconden douches en droegen astronauten pakken als ze naar buiten op expeditie gingen. Net als vanaf Mars het geval zou zijn, deden hun mails naar familie en vrienden er 20 minuten over, en moesten ze leren omgaan met de stilte en verlatenheid alsmede met elkaar. Maar op 19 februari dit jaar, na  vier dagen in de missie ging er iets mis, een van de leden moest opgenomen worden in het ziekenhuis vanwege een elektrische shock, bedrading lag vrij na het afbreken van een veiligheidspaneel. De rest van de bemanning werd ook geëvacueerd, en ook al werd de gewonde persoon dezelfde dag nog ontslagen uit het ziekenhuis, men heeft toch besloten om de Mars simulatie missie en het gehele bijbehorende programma voor onbepaalde tijd op te schorten. Maar de habitat op Mauna Loa zou niet voorgoed verlaten worden. Terwijl medewerkers van de Universiteit van  Hawaï en NASA het incident onderzochten, bedacht Henk Rogers een andere manier om de twee verdiepingen tellende koepel te gebruiken.

Henk B. Rogers maakte zijn fortuin met het ontwerpen van computer games, maar hij is ook een grote ruimtevaart ‘advocate’ zoals de Amerikanen het zo mooi uitdrukken, en vooral voor wat betreft de constructie van ruimte habitats voor exploratie en kolonisatie. Volgens Rogers heeft het leven op aarde, net als bij computers het geval is, een ‘back-up’ aarde nodig, zei hij ooit. Daarom besloot hij de Mars habitat te bouwen, en toen deze dit jaar tot een abrupt einde kwam besloot hij het een ander doel te geven. Onder Rogers bestuurlijke en financiële leiding zal de  HI-SEAS habitat zo snel mogelijk weer heropenen, maar nu als maan simulatie habitat, Rogers; “I don’t want to see it sitting there empty and do nothing.” Rogers wilde dit sowieso al doen en ziet dit als een belangrijke opstap naar een Mars kolonie.  Laten we eerst maar eens op de maan zien te overleven. De gehele habitat werd deze zomer ‘gerefurbished’, verbouwd met een nieuwe vloer, andere meubilair en een update voor de computersystemen. Ook de astronautenpakken zijn aangepast.

De eerste test simulaties zullen twee dagen duren, de echte simulaties een paar weken. Echter zal er volgens professor Kim Binsted, (Universiteit van Hawaï) ook zeker een missie VII Mars simulatie komen. Zij is een van de sleutelfiguren in het HI-SEAS project en het was zij die ooit Rogers benaderde voor het bouwen van de habitat. In februari dit jaar, zo zei ze, was NASA’s review over voortzetting van het project, het was een pittige review maar ondanks dat ze nog wat geld erbij gekregen hebben en NASA het vertrouwen in de missie heeft uitgesproken ziet Binsted het niet meer als haalbaar om zowel een missie van 4-8 maanden uitvoeren met zeker 2 jaar data analyse hiervan en ook nog alle data analyse te doen van de vorige half jaar missie, dit alles kunnen ze zich momenteel niet permitteren. Als de analyse van de vorige missie is voltooid gaan ze zich pas weer compleet richten op een Mars 2020 missie. Binsted gaat voorlopig in Washington werken voor een technische commissie in de Senaat en op afstand voor de nieuwe HI-SEAS missie.

Michaela Musilova, een Slovaakse astrobiologe is recent begonnen als programma manager van Rogers nieuwe maan simulatie missies, voorlopig staan er twee in de planning. Musilova werkte dit jaar aan de Canada-France-Hawaï Telescope en twijfelde  of ze moest blijven in Hawaï of teruggaan naar het Slovaaks ruimtevaartagenschap. Toen ze hoorde dat er geen andere Mars missie zou zijn besloot ze het laatste. Toen trof ze echter Henk Rogers die ze net voor Missie VI ontmoet had. Rogers bood haar de maanmissie aan en september ging ze weer terug. Musilova had een dubbel gvoel hierover, om weer terug te komen voor een Maanmissie. Hoewel in vele opzichten een maan simulatie missie niet zo heel anders zal zijn als een Mars simulatie missie, met name waar het de praktische zaken als climate control, dagelijke verzorging, eten enz, betreft.  Sommige onderzoeksvelden zullen wel een andere gedaante aannnemen, een lange deepspace missie zal een ander psychologisch effect hebben, zoals het contact met de aarde,  dat op Mars tot een minimum beperkt is, is bij een maanmissie die vele malen dichter bij huis is een minder groot probleem. Voor de Mars simulatie moesten ze lange vragenlijsten invullen over hun interacties met elkaar, hun medische toestand, slaapgewoontes enz. om hier zo goed mogelijk inzicht in te krijgen. Vele rapporten moesten ze maken hierover. Maar Maan simulaties zullen zich veel meer centreren rond onderzoekswerk, technologie demonstraties, en testen van apparatuur van anderen, enz., ze zijn veeleer onderzoekers dan ‘lab rats’. En net zoals in het ISS zullen bemanningen in en uit rouleren al naar gelang hun achtergrond expertise. Rogers vat het zo samen “You could say that we’ve turned HI-SEAS into a high-end moon AirBnB,”

Maar er zijn wel nieuwe veiligheidsmaatregelen, de generator die buiten staat kan als hij nodig is automatisch bediend worden, of door Rogers mission control op afstand. Ook staan ze nu meer in direct contact met buitenwereld, 20 min worden drie seconden, camera’s zijn in de open ruimtes van de habitat geplaatst, en er is nog een discussie gaande over 24/7 camera opnames deels voor livestream aan publiek. NASA wilde dit liever niet i.v.m. de privacy maar Rogers staat er wel open voor. Internationaal is er ook weer veel aandacht voor maanmissies.  Jim Bridenstine, NASA hoofd, heeft gezegd dat NASA volgend jaar weer een robot sonde naar de maan gaat sturen en er binnen tien jaar weer astronauten naar toe gaan.  ISRO, het Indiase ruimtevaartagentschap gaat volgend jaar een lander en rover op de maan zetten, China nog dit jaar op 8 december a.s. met de Chang’e 4 maanlander/rover en Rusland werkt aan een bemande maanbasis die zich rond 2030 gerealiseerd moet hebben. Ook ESA heeft in oktober aangekondigd een maan simulatie faciliteit te bouwen. Kortom de maanmissies staan weer volop in beeld. Rogers wil er zelfs nog eentje bij bouwen, ook te Hawaï, in Pohakuloa, op zo een 23 km van de andere. Kim Binsted kijkt er al naar uit, ze wil samen met Rogers bekijken hoe alles te organiseren tussen de Maan en Mars simulatie missies, “The University of Hawaï has the permit to use the land. Henk owns the physical structure. So neither of us can get on without the other one.” En hoewel het uiterlijk van het landschap, met zijn fraaie roodtinten meer Mars dan Maan is, is en blijft het een uitermate geschikte locatie voor een ruimte simulatie missie. Bronnen; The Atlantic / The Big Island news

Mauna Loa vulkaan met habitat credits; University of Hawai, drone opname

Henk B. Rogers, (Amsterdam 1954,-)

De ondernemer is niet alleen bezig met ruimte exploratie maar is ook een voorvechter voor schone energie en onderzoek en ontwikkeling hierin. In 2007 richtte hij de Blue Planet Foundation op met als doel de wereld minder afhankelijk te maken van fossiele brandstoffen. Blue Planets inspanningen leidde ertoe dat de gouverneur van Hawaï David Ige in 2015 een wet aannam waarin gesteld werd dat in 2045 alle energie ‘renewable’ moest zijn, energie uit natuurlijke hulpbronnen, water, zon en wind. Hawaï werd de eerste Amerikaanse staat die een dergelijk wet aannam. Roger stichtte ook Blue Planet Energy Systems en Blue Ion, een batterij industrie en werkte aan software voor energie management. Roger is voorzitter van de Pacific International Space Center for Exploration Systems (PISCES). Hij is tevens druk bezig van HI-SEAS, een 400 m2 Mars habitat waar 6-8 bemanningsleden tot 12 maanden kunnen wonen van een Mars simulatie omgeving te transformeren in een Maan simulatie omgeving, met twee missies in de planning, en doet dit in samenwerking met NASA, de Cornell Universiteit en de Universiteit van Hawaï. Bronnen; Blue Planet Foundation, International Moon Alliance

Share

Comments

 1. Co van Driel zegt

  Prachtig, dat al deze mooie dingen gaan gebeuren op de Maan en op Mars. Ik ben nu 50 jaar en ik ga er van uit, dat ik dit allemaal nog in mijn leven ga meemaken.

 2. Zeker prachtig wat er nu allemaal gebeurd – en volg het ook al jaren met grote interesse – maar mijn leeftijd is 89 jaar – maar we geven de moed nog niet op .- we zien wel .

  • Co van Driel zegt

   De mens kan 120 jaar oud worden, zie Genesis 6. Dus dat is nog 31 jaar weg.

  • En als je Mark Rutte zijn zin doet,
   stijgt de levensverwachting elke 10 jaar met 20 jaar : – )
   Dus er valt nog zat te beleven (en werken) voorlopig…

   • Enceladus zegt

    Als Mark Rutte consequent is, dan betekent dit ook dat in geval van een pandemie de AOW-leeftijd weer naar beneden gaat. Maar ja, we weten allemaal hoe het met ‘het kwartje van Kok’ ging…

    Groet,
    Gert (Enceladus)

   • Co van Driel zegt

    Ja, dat lees ik ook in Genesis. De godenzonen waren waarschijnlijk gevallen engelen, duivelen dus. Ze worden ook wel de wachters genoemd, 200 in getal. En die duivelen gingen zich vermengen met mensen, waardoor er reuzen geboren werden. En toen werd God verschrikkelijk boos en wilde de hele Aarde vernietigen. Maar van dat besluit kwam Hij terug. Hij liet Noach een ark bouwen. Daar heeft hij 100 jaar over gedaan. Iedereen verklaarde hem voor gek. Toen gingen in hoofdstuk 7 Noach en zijn vrouw, drie zonen en hun vrouwen aan boord, en alle landdieren.

    En toen begon het 10 weken lang keihard te regenen. Maar van onder de aardplaten kwam er ook water naar boven. Tijdens deze zondvloed zijn alle slechte mensen verdronken. Na zo’n 10 maanden was al het water weer gezakt en bleef de ark rusten op de berg Ararat, in het uiterste zuidoosten van Turkije. Nu de aarde aan het opwarmen is, hopen ze dat de ark van onder het ijs vandaan komt. Er zijn trouwens al filmpjes op internet, die een bootachtig voorwerp laten zien. En er zijn fossielen van uitwerpselen van dieren gevonden.

    Onze dominee heeft daar overigens een hele andere uitleg over. Volgens hem moeten we Genesis 1 t/m 7 als een mythe lezen en stammen alle homo sapiens af van één apensoort, die God heeft uitgekozen om daar een intelligent wezen van de maken. Dat zou zo’n 200.000 jaar geleden zijn geweest. De zondeval was ook niet één moment, namelijk het eten van een verboden vrucht. Maar dat was een heel proces, wat honderden jaren heeft geduurd. Maar ik denk, dat de dominee een beetje op zijn flikker heeft gehad van de kerkenraad, want ik hoor hem er nooit meer over.

    Maar Genesis 6 is zeker een raadselachtig hoofdstuk. Ezechiël 1 trouwens ook.

 3. Tsjonge het kan niet op – Bijbelexegese op de Astroblogs. 😀

  • Enceladus zegt

   Als ik dat stukje in Genesis 6 lees, dan zie ik daar voor UFO-believers en zij die geloven dat we al eens door een ander humanoïde ras bezocht zijn, heel veel bewijs in. Eigenlijk staat er doodleuk dat de godenzonen (nee, niet die van Ajax, maar die zijn doorgaans ook niet vies van vrouwelijk schoon) hun oog lieten vallen op aardse vrouwen. Zo gesteld lopen er hier nu nog steeds de nazaten van aliens rond. 😉

   Groet,
   Gert (Enceladus)

 4. Avatar foto Angele van Oosterom zegt

  Nou, hoe het ook zij, het lijkt erop dat er weer een nieuwe technologische mijlpaal geplant is met de geboorte van de Chinese meisjes tweeling die genetisch gemodificeerd zijn. En zojuist lees ik dat er nog een baby op komst is met dezelfde genetische aanpassing. Het laatste woord zal hier ook nog niet over gezegd/geschreven zijn. Roept bij mij toch de vraag op, (waarbij HI-SEAS e.d. relatief vrij onschuldig overkomen), zouden er ook experimenten lopen waarbij mensen geschikt worden gemaakt voor een verblijf op andere planeten. Enfin, scenario’s als in Blade runner lijken toch elke dag weer een stap dichterbij te komen..

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d