17 april 2024

Festiviteiten Apollo 8 50ste verjaardag van start

De festiviteiten rondom de 50ste verjaardag van de Apollo 8 maanmissie zijn afgelopen weekend bij NASA van start gegaan. Vandaag op 2 december zijn er in het Goddard Space Flight Center ter herdenking aan deze epische Apollo 8 maanreis allerlei activiteiten georganiseerd, zoals fototentoonstellingen en de expositie van een replica van de commando/servicemodule.

Apollo 8 bemanning credits; wikipedia

Op 21 december 1968 gingen, resp. v.l.n.r op foto, commandant Frank Borman (1928-,USAF piloot), servicemodule piloot Jim Lovell (1928-, US Navy piloot,), en maanlanderpiloot William Anders (1933,-kernfysicus, later USAF piloot) naar de maan en op 27 december zouden ze week terugkeren op aarde. ‘We grabbed for the lunar prize and we got it on our first shot’ zei Gene Krantz NASA’s hoofd flightdirector van Mission Control tijdens vele Apollo maanmissies en hij noemde de  Apollo 8 een  ‘perfect mission’. Tien ronden deden ze om de maan en de missieduur was 147 uur precies en 42 seconden. Oorspronkelijk zou het doel van Apollo 8, net als de ‘7’ en de ‘9’ een testvlucht zijn waarbij de commando-module slechts in een baan om de aarde zou worden gebracht. Het vermoeden was echter dat de Sovjet-Unie  een missie naar de maan zou uitvoeren die eerder gepland stond dan de missie van de NASA.  Daarom werd besloten Apollo 8 in een baan om de maan te brengen. Tijdens deze missie zijn mogelijke landingsplaatsen voor volgende Apollo-missies verkend. Bij dit evenement waarvan een flyer verschenen is en voor iedereen toegankelijk worden diverse toespraken gehouden. Over de iconische ‘Earthrise’ foto geeft Ernie Wright van het NASA Goddard Scientific Visualization Studio uitlegen. Hij legt uit hoe de astronauten de foto genomen hebben. Er wordt een speciale documentaire gepresenteerd van de lancering tot aan de splashdown van Apollo 8. Er wordt een replica tentoongesteld van de Apollo 8 command/Servicemodule en van de raketten uit het Saturnus tijdperk.

Earthrise foto credits; 100 most influential photo’s The Times

Earthrise foto

Bill A. Anders, was van origine geen testpiloot maar kernfysicus, hij deed onderzoek naar stralingsgordels en keek daarbij speciaal naar problemen die zich voor zouden doen m.b.t. ruimtereizen. In de NASA oral history reeks vertelt hij in zijn interview, dat ‘eggheads’ soort nerds of whizzkids zou je nu zeggen, dat zij als wetenschappers bij de astronauten selectie niet bepaald eerste keus was. Testpiloten hadden in de begindagen van de selecties de absolute voorkeur, het belangrijkste was om veilig naar de maan te reizen en terug te keren.  ‘ We had figured out  fast that we were at that bottom of the totem pole…That one view is sunk in my head.’ Maar later wordt hij alsnog piloot bij de USAF en wordt hij geselecteerd bij de ‘derde’ groep NASA astronauten groep. Hij is de jongste van de drie bemanningsleden en zou ook op Gemini 7 reizen maar na Apollo 8 stopt hij als astronaut. Er is echter nog een beeld in Anders hoofd dat hem nooit losgelaten heeft na de maanreis. ‘Then there’s another one I like maybe ,and this is, of the first full Earth picture which made it again look very colorful. … To me the significance of this is that the Moon is about the size of your fist held at arm’s length … you can imagine … .. ‘You haven’t gone anywhere not even to the next planet. So here was this orb looking like a Christmas tree ornament, very fragile, not , an infinite,  expanse  of granite … , and seemingly of,  a physical insignificance and yet it was our home…  De fragiele aanblik van de aarde deed de astronauten extra beseffen hoe kwetsbaar ze leek. De aarde werd vaak vergeleken inderdaad met een soort blauw juweel dat helder afstak tegen de donkere achtergrond.Bronnen; NASA Oral History project / Failure is not an option, G. Krantz, Schuster NY, 2009 / Spacenews

Share

Comments

  1. Angele, bedankt voor de blog. Het was inderdaad een epische missie, die van Apollo 8. Ik wil de lezers ook verwijzen naar deze blog, waarin een schitterde video te zien is hoe precies die iconisch ‘Earthrise’ foto van de opkomende aarde boven de maan gemaakt is. Verplichte kost voor alle apolloliefhebbers.

  2. Gert-Jan wegink zegt

    Beste Arie, volgens mij staan in je tekst onder de foto de namen in de verkeerde volgorde:
    Links staat Lovell, in het midden Anders en rechts Borman.

    Groet,

    Gert-Jan

Speak Your Mind

*