6 december 2023

Zonnestelsel kán slachtoffer worden van botsing tussen Melkweg en Grote Magelhaense Wolk

Hubble opname van het bekende spiraalstelsel M51a (links) en z’n begeleider, M51b (rechts), Het samengana van deze stelsels lijkt op die van de Melkweg en de Grote Magelhaense Wolk. Credit: NASA, ESA, S. Beckwith (STScI), and The Hubble Heritage Team (STScI/AURA).

Onderzoek van sterrenkundigen van de Universiteit van Durham laat zien dat het Melkwegstelsel en de Grote Magelhaense Wolk (GMW), een naburig dwergstelsel op 163.000 lichtjaar afstand, over ruim twee miljard jaar met elkaar in botsing komen – véél eerder dus dan de botsing tussen de Melkweg en het Andromedastelsel. En als dat gebeurt is er een kleine kans dat het zonnestelsel als gevolg van die botsing uit de Melkweg wordt geslingerd.

De Grote Magelhaense Wolk. Credit afbeelding: Eckhard Slawi.

De GMW is de grootste begeleider van de Melkweg en hij kwam er ongeveer anderhalf miljard jaar geleden in een baan omheen. Sterrenkundigen dachten lange tijd dat de GMW in die baan zou blijven óf dat ‘ie steeds verder weg van de melkweg zou raken. Maar recent onderzoek laat zien dat het dwergstelsel twee keer zo veel donkere materie bevat als men eerder dacht. Daardoor verliest de GMW energie en komt ‘ie juist steeds dichterbij het Melkwegstelsel. Over ruim twee miljard jaar zou het dwergstelsel opgaan in het veel grotere Melkwegstelsel en als gevolg daarvan zou het superzware zwarte gat in de kern van de Melkweg – Sagittarius A*, kortweg Sgr A* – veel materie opslokken en actief worden. Mogelijk wordt Sgr A* dan tien keer zo zwaar, nu is z’n massa ruim vier miljoen zonsmassa. Op zich zou die groei niet schadelijk zijn voor het zonnestelsel, maar wel zouden er door de botsing allerlei zwaartekrachtseffecten kunnen optreden en als gevolg daarvan zóu de baan van het zonnestelsel verstoord kunnen worden. Hier het vakartikel van de Durham-groep, vandaag gepubliceerd in de Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. Bron: Universiteit van Durham.

Share

Comments

  1. Typo?
    Over anderhalf jaar zou het dwergstelsel opgaan…

  2. En wat zou dan, theoretisch, het gevolg voor het zonnestelsel kunnen zijn?

  3. Ach, tegen die onmetelijk verre toekomst is de hele mensheid al lichtjaren verschwunden, opgegaan in iets anders, of hebben wij het hier lang, lang voorheen zodanig naar de filistijnen geholpen dat het TOCH geen ene moer uitmaakt of nou die Wolk ” onze ” kant opkomt of zélf oplost in het eeuwige niets…Toch ?

  4. Gelukkig is er nog “the great attractor” die ons vast gaat redden van deze fusie (en anders wel Bruce Willis & co).
    https://en.wikipedia.org/wiki/Great_Attractor

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d