16 april 2024

Paardenkopnevel en Vlamnevel in Orion

RGB kleurenopname gecombineerd met een eerdere opname met Ha-filter gefotografeerd vanuit Dordrecht.

Vorige week was het – na lange periode van bewolking – eindelijk even een avondje helder en heb toen mijn gekoelde kleurencamera (QHY8-pro) eens goed kunnen uitproberen. Ik heb daarop de telescoop gericht op de Paardenkopnevel in sterrenbeeld Orion. Dat object blijft me boeien en aangezien de kleuren van eerdere opname met Canon camera van deze nevel nog niet helemaal naar mijn zin was, leek mij dit voor testen van de camera een prima keuze.
De opname bestaat uit 22 x 10 minuten belichting, dus 3 uur en 40 minuten. Voor een zwak object als deze vanaf een lichtvervuilde locatie als Dordrecht niet veel, maar het viel mij reuze mee wat de camera toch al liet zien. De opnames gestackt in het relatief nieuwe, maar uitstekende programma Astro Pixel Processor (kortweg: APP). Daarna voor meer scherpte in de opnames nog gecombineerd met een eerdere opname van 2 jaar geleden met Ha-filter.

Ik ben er al weer tevreden mee. Misschien ga ik nog wat verder ‘spelen’ met de kleurverdeling, maar vooralsnog vind ik zelf deze opname zo ook al prima.

Share

Comments

 1. Echt heel mooi, Jan. Het is gewoon een prachtig schilderij voor aan de muur om helemaal bij weg te dromen.
  Misschien nog een tikkie donkerder of contrast en er een fotoschilderij 60×90 op forex van laten maken Monique Thumbs Up on EmojiOne 3.1

 2. Paul Bakker zegt

  Prachtige plaat, Jan. Het blijft een fascinerend object!

 3. Quote : “De opname bestaat uit 22 x 10 minuten belichting, dus 3 uur en 40 minuten. ”

  Rekenen kan ik wel 😉 , maar wat betekent het eigenlijk?
  Moet je of heb je 21 keer de opname onderbroken, vanwege … atmosferische invloeden (bv wolk) of omdat de hemel langzaam wegdraait? 😕

  Groet, Paul

  NB mooie opname ! 🙂

 4. Dank jullie wel voor de reacties.

  Het is en blijft inderdaad een fascinerend object.

  Groot afgedrukt zou inderdaad wel eens leuk kunnen zijn.

  En v.w.b. 22x 10 minuten belichten:
  dat is bij Astrofotografen een bekende wijze om astrofoto’s te maken. Je maakt meerdere opnames die daarna met software gestapeld worden tot 1 beeld waarmee de signaal-ruis verhouding in opnames met zwak licht en veel ruis sterk verbeterd wordt. 1 opname van 3 uur lang zou het beeld overbelicht en en ook nog eens veel ruis bevatten. Daarnaast, als het al zou kunnen met 1 lange sluitertijd van 3 uur dan heb je grote kans dat er ook een volgfoutje in zit en daardoor hele foto verpest zou zijn. Als de volgfout in 1 van de 22 opnames zit, gooi je die gewoon weg. Was overigens ook het geval.

Speak Your Mind

*